Ismael Debjani heeft op de 1.500 meter zijn plaatsje voor de halve finales niet kunnen veiligstellen. In de derde van drie reeksen kwam hij tot een twaalfde plaats in een te langzame 3’43″71 om opgepikt te worden met de snelste verliezende tijden.

De eerste zes in elke reeks en de zes tijdsnelsten over all mochten zich opmaken voor de halve eindstrijd die morgen geprogrammeerd staat. In de eerste reeks lag het tempo bijzonder laag, wat uiteraard gunstig was voor Debjani. De Keniaanse jaarranglijstaanvoerder Manangoi snelde als eerste over de streep in 3’45″93, olympisch kampioen Centrowitz mocht met een 14de en laatste plaats al inpakken. Ook in de daaropvolgende tweede reeks was 3’42″12 voldoende voor de overwinning, 3’43″10 ging in de boeken als snelste verliezende tijd. Dat zou van belang blijken voor onze landgenoot.

In de derde en laatste reeks met Debjani werd het tempo iets opgeschroefd en hield de klok even bij 1’59”30 halt na 800 meter. Pas in de laatste ronde moest de Belgische recordhouder wat gas terugnemen en de rol lossen, maar de kloof tussen de kopgroep van elf atleten en Debjani werd te groot om nog aanspraak te maken op de snelste verliezende tijden. Ismael Debjani klokte als twaalfde 3’43″71, achteraf beschouwd 61 honderdsten te traag voor een halve finaleplaats.