Nog slechts twee nachten scheiden ons van een van de meest cruciale wedstrijden van het veldloopseizoen. In Hulshout worden aanstaande zondag de EK-tickets en de tricolore truien uitgereikt. Veel atleten streven naar deelname aan het EK in eigen land, wat de concurrentie om deze felbegeerde prijzen nog intenser maakt. Wie zal zich zondag in het team werken en het voorrecht krijgen ons land te vertegenwoordigen op het EK in Brussel op 10 december? Wij bespreken de kanshebbers.

Het BK en de EK-selectiecross in Hulshout leeft meer dan ooit onder atleten. Dat heeft alles te maken met het EK veldlopen dat in eigen land plaatsvindt. Over het aantal plaatsen hoeft niemand zich nog zorgen te maken. De Belgische atletiekbond opteert voor een maximale bezetting waardoor er op de lange cross telkens zes EK-tickets verdeeld worden.

Wie kan het langst aanklampen bij Herbiet en Rooms?

Op de lange cross lijken twee tickets bij voorbaat gereserveerd door Chloé Herbiet en Lisa Rooms. De twee spilfiguren bij de dames zochten in de Pyreneeën naar die laatste procentjes om vooral de onderlinge strijd voor de Belgische titel aan te gaan. Hoewel Rooms door een kuitblessure dit jaar nog niet het veld indook en Herbiet ruim een maand geleden nog haar marathondebuut maakte, lijkt in principe niemand de twee iets in de weg te kunnen leggen. Op de overige tickets nemen Juliette Thomas, Sofie Van Accom en Victoria Warpy een stevige optie. De vraag is wie het laatste ticket kan verzilveren. Ervaren rotten Imana Truyers en Hanna Vandenbussche zullen zich alleszins serieus weren om hun derde EK veldlopen bij de senioren binnen te halen.

In diezelfde race vechten ook de beloften het onderling uit. Jana Van Lent is na haar overwinning in Roeselare de onbetwiste favoriete voor winst. Julie Voet en Marie Bilo mogen op basis van hun prestatie in de EnergyVision CrossCup eveneens met vertrouwen aan de start plaatsnemen. Voor de overige plaatsen kan het een strijd worden tussen Roxane Cleppe, Annelies Nijssen, Charlotte Van Laethem, Lucie Grandjean en Yana Pauwelyn.

Foto: Peter Wagemans

Spektakelrace bij de mannen

Dé race van de dag wordt zonder twijfel de lange cross bij de seniorenmannen. Zeker twaalf kleppers hebben een reële kans om de top zes binnen te duiken waardoor vuurwerk niet kan uitblijven. Toch is er één iemand die boven de rest uittorent. Isaac Kimeli wordt dé te kloppen man. De nummer drie van het EK van vorig jaar zal bij voorkeur toch met de handrem op lopen aangezien hij voor een opvallende dubbel kiest. Minder dan een half uur na de lange cross, neemt Kimeli plaats aan de start van de korte cross. Weliswaar zonder ambitie. Hij wil vooral een extra trainingsprikkel toevoegen.

Van Robin Hendrix en John Heymans wordt verwacht dat zij het Kimeli zo lastig mogelijk zullen maken en zich en passant ook plaatsen voor het EK. Guillaume Grimard, Nicolaï Saké, Dorian Boulvin, Lucas Da Silva en Michael Somers lijken vijf taaie kandidaten voor de overige drie plaatsen. Met Clément Deflandre, Thomas Vanoppen, Marco Vanderpoorten en Pieter-Jan Hannes is er evenmin een gebrek aan outsiders voor de top zes. Hannes zal weliswaar met extra motivatie de spikes aanbinden. De kersverse Hulshout-atleet wil graag op het EK in Brussel zijn schoeisel aan de wilgen hangen en zijn sportieve carrière op een hoogtepunt vaarwelzeggen.

Foto: Jolien De Bock

Bij de U23 staan de sterren gunstig voor Noah Konteh, die in Roeselare nog knap zevende overall eindigde, en Yorick Van De Kerkhove, de nummer tien van toen. Kobe Van Rie, Lucas Lievens, Kobe Hermans, Aaron Decloedt en Wout De Waegenaere zullen eveneens met ambitie ten strijde trekken.

Zijn Verheyden en Parewyck opgewassen tegen extra concurrentie?

Op de korte cross waren Ruben Verheyden en Mariska Parewyck voorlopig van een ander kaliber. Verheyden wist Maxime Delvoie in Roeselare gecontroleerd achter hem te houden. Diezelfde dag was Parewyck goed op weg om de tegenstand op grote achterstand te zetten, tot een suikerdip haar uit de wedstrijd haalde. In Hulshout zal er opnieuw rekening met hen gehouden moeten worden, al duikt er zondag extra concurrentie op.

Bij de mannen wagen Ismael Debjani, Tim Van de Velde en Kimeli hun kans. Bij de vrouwen treden Vanessa Scaunet, Jenna Wyns en Elise Vanderelst aan. Zij zullen allemaal een plaats willen verzilveren in het Mixed Relay-team voor het EK.

Foto: Peter Wagemans

Koffiedik kijken bij junioren

Als laatste zijn de junioren zondag aan zet. De juniorenrace kan altijd op verrassingen rekenen waardoor hun kansen (nog) moeilijker te voorspellen zijn. De vorige wedstrijden leerden wel dat vooral Charlotte Penneman maar ook Astrid Van Breedam in bijzonder goeden doen zijn. Bij de mannen kunnen de broers Casper en Mathis Lievens samen met Tristan Gevaert goede papieren voorleggen.

Alle info over het BK veldlopen kan u hier terugvinden.