Dat het niet eenvoudig, maar zeker haalbaar is om vroeg op het jaar een aangenaam deelnemersveld samen te stellen, dat bewijzen ze jaar na jaar in AC Herentals. Met hun jaarlijkse meeting op 1 mei zijn heel wat atleten nog ver van hun topvorm, maar dit jaar heeft de meeting alles om meteen potten te breken. Een voorbeschouwing met de belangrijkste deelnemers.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

Eerder mochten we al de komst van toppers als Hans Van Alphen en Philip Milanov naar de Herentalse piste vernemen. Deze eerste komt in actie op het kogelstoten en discuswerpen en laat zijn spurtbenen spreken op de eerder ongebruikelijke 300m. Milanov warmt in Herentals op voor de Diamond League in Doha met het kogelstoten en zijn specialiteit, het discuswerpen. Hij krijgt er in extremis nog de tegenstand van de Nederlander Erik Cadee, die op zoek gaat naar de limiet voor de Spelen. Ook onze beste nationale werpster, Jolien Boumkwo, verschijnt ten tonele. Zij komt in actie op het kogelstoten en het hamerslingeren. In het discuswerpen is Annelies Peetroons aanvoerster van de ranglijsten.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

Enkelingen zoals Milanov mogen dan al zeker zijn van de Spelen en het EK, maar tal van andere atleten willen maar wat graag vroeg op het jaar hun kampioenschapsticket mee veilig stellen. Renée Eykens is één van die namen. Zij doet in Herentals een officiële EK-limietpoging op de 800m, het nummer waar ze op het PK al meteen uitpakte door solo naar een droge 2’04 te lopen. Nog bij de vrouwen is het uitkijken naar de 3000m. Daar tonen Imana Truyers en Justine Tinck de ambitie om onder de 9’20 te duiken. Lisa Rooms en Els Rens mikken op 9’30.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

De mannen konden uiteraard niet achter blijven. De 3000m in Herentals bracht in vorige edities al snelle tijden met sterke prestaties van onder meer Pieter-Jan Hannes en Mats Lunders. Dit jaar mikken onder meer Steven Casteele en Kim Ruell op een snelle chrono. In hun spoor verder: Jeroen Hendrikx, Wesley De Kerpel, Lukas Van Assche, Dieter Kersten, Dries Basemans, Michael Somers. Scholier Tim Van De Velde gaat op zoek naar 8’32″81 voor de EKU18-limiet. Ismael Debjani, Ali Hamdi en Brecht Bertels zijn de vaste waarden op de 800m. Haas Arnaud Froidmont zal hen leiden naar 52″00 aan de bel. Thuislopers Sofie Van Accom en Tom Van Rooy nemen dan weer het strakke tempo op de A-reeksen 3000m voor hun rekening.

Ook om naar uit te kijken: Kristof Beyens verschijnt – voor eigen publiek – nog eens aan de verspringsstand.

Meer info en uurroosters vind je op www.acherentals.be