Morgen strijkt het Athletics Classic-circuit neer in Herentals voor de 13deStessens 1 mei-meeting. Dat er op de Dag van de Arbeid stevig gepresteerd zal worden, staat vast. Kunnen thuislopers Sofie Van Accom en Kobe Vleminckx voor eigen volk schitteren?

Eerste test voor potentiële EK-gangers

Kobe Vleminckx gaat de komende weken op zoek naar 20”95 op de 200m. Met die chrono kan de atleet van ACHL zich verzekeren voor het EK voor beloften. Voor eigen publiek waagt Vleminckx zich aan een 300m in stevig gezelschap. Alexander Doom, die ook op het EK mikt, en Christian Iguacel zijn specialisten op de baanronde en zullen het de thuisloper knap lastig maken. Bij de vrouwen is Manon Depuydt, die vorig jaar de halve finales van de 200m haalde op het EK in Berlijn, de grootste naam. Het is al sinds 2016 geleden dat de atlete zich aan een 300m waagde, waardoor het hoe dan ook spannend wordt om te zien wat ze waard is. Ook Depuydt gaat de komende weken op zoek naar de EK-limiet op 200m (23”42).

Manon Depuydt op het EK in Berlijn – Foto: Jeroen De Meyer

Snelheidswerk voor Van de Velde

De 800m bij de mannen lijkt een kolfje naar de hand van de Marokkaan Moad Zahafi. De nog altijd maar 20-jarige atleet was vorige zomer goed voor een tijd van 1’46”38. Uit Belgische hoek wordt het uitkijken naar wat junioren Tim Van de Velde en Ward Leunckens kunnen. Het duo dook nog nooit onder 1’50 op de dubbele baanronde, maar krijgt in het spoor van Zahafi een gouden kans. De EK-limiet bij de junioren bedraagt 1’49”29. Van de Velde gaf echter aan te focussen op de 3.000m steeple. Voor hem wordt Herentals een test om te zien hoe het met zijn snelle benen gesteld is.

Van Accom en Fitwi voeren 3.000m aan

De 3.000m bij de vrouwen kan rekenen op thuisloopster Sofie Van Accom. De atlete van ACHL heeft een PR van 9’05”71 op de afstand en kan onder meer rekenen op concurrentie van Stéphanie Barnes en Mathilde Deswaef. Die laatste doet binnenkort een gooi naar de EK-limiet bij de beloften op de 1500m (4’17”76).

Sofie Van Accom – Foto: Peter Wagemans

De Duitser Samuel Fitwi maakte vorig jaar al zijn opwachting in Herentals. Toen botste de 23-jarige atleet op een snelle Michael Somers. Afgelopen winter zette Fitwi echter een enorme stap voorwaarts door onder meer de CrossCup in Mol naar zijn hand te zetten. Op het EK in Tilburg verbaasde hij door het zilver te behalen in de belofterace. Een duik onder de acht minuten behoort dus zeker tot de mogelijkheden. Qua Belgen wordt het uitkijken naar 1500m-specialisten Ali Hamdi en Wesley De Kerpel. Ook Lahsene Bouchikhi, de jongere broer van Soufiane, verschijnt aan de start.

Milanov moet afhaken door blessure

Philip Milanov zou in Herentals zijn eerste wedstrijden van het zomerseizoen afwerken. De Belgische recordhouder in het discuswerpen liep echter een kleine blessure op en zal daardoor niet in actie komen. Milanov komt wel supporteren voor zijn concurrenten, met als voornaamste naam Matthias Quintelier. Bij de vrouwen waagt Jolien Boumkwo zich aan een opmerkelijke dubbel. De Belgische recordhoudster in het kogelstoten neemt namelijk zowel het kogelstoten als het discuswerpen voor haar rekening. In het verspringen bij de mannen wordt het uitkijken naar wat Mathias Broothaerts waard is.

De deelnemerslijst van de 13de Stessens 1 mei-meeting kan u hier terugvinden.