De deelnemerslijsten van de KBC Nacht beloofde veel goeds, en goed was het uiteindelijk ook. Onder een aangename zon en met heel wat volk langs de kant gaven alle atleten het beste van zichzelf.

Het hoofdprogramma van de Nacht kende een mooie opener. De Brit Chris O’Hare zette in de B-reeks van de 1500m een snelle tijd neer van 3’34”83. Goed voor een eerste maal onder de 3’35 en de winst in die reeks. In de B-reeks van de 800m wist Belg Ismael Debjani een nieuw PR neer te zetten met 1’47”72. Sarah Rutjens volgde ei zo na zijn voorbeeld en wist net geen persoonlijk record neer te zetten. Zij werd vijfde met 11”72 (PR: 11”71).

Dario De Borger - Foto: Tomas Sisk
Dario De Borger – Foto: Tomas Sisk

Dat de Belgische hordelopers in een goeie periode zitten, bleek ook vandaag. Het begon al mooi bij de mannen. Dario De Borger werd knap tweede in wederom een nieuwe seizoensbeste van 13”60 op de 110mh. Opnieuw een stap dichter bij de WK-limiet. Bij de vrouwen ging het publiek tenslotte een eerste keer in extase. Anne Zagré knalde er namelijk naar een Belgisch record!

Ook de Borlées waren van de partij. Jonathan Borlée kwam er aan de start van een 200m. Hij won die in 20”45 en zat niet zo heel ver van zijn PR uit 2012 op die afstand vandaan. Zijn broers Kevin en Dylan Borlée namen het dan in een wel héél sterk internationaal 400m-veld op tegen elkaar. Lalonde Gordon, brons op de spelen in Londen, won in 44”99. Tony Mcquay werd tweede (45”13), en Kevin Borlée haalde de derde stek met een nieuwe seizoensbeste van 45”24. Dylan Borlée sloot twee plaatsen later af (46”21).

Jeroen D'hoedt - Foto - Jasper Jacobs
Jeroen D’hoedt – Foto – Jasper Jacobs

Spanning alomtegenwoordig op de 3000m steeple. Jeroen D’hoedt sprak klare taal vooraf: voluit gaan voor die WK-limiet van 8’28”. Jammer genoeg haalde hij dat net niet. Hij moest zich troosten met een zesde plaats en 8’30”03, op amper twee seconden dus van een ticket voor het WK in Peking. Abdellah Dacha, die deze winter furore maakte op de korte cross, werd achtste in 8’38”63. Kim Ruell kwam na 8’52”81 over de streep.

Verder vielen ook nog enkele opmerkelijke prestaties te noteren. Sofie Van Accom bleef maar heel nipt boven haar PR van 4’10”45 op de 1500m. Zij werd nu 15de met 4’11”61. Ook spijtig nieuws voor Marieke Vervoort. Zij kwam voor het WR op de 800m voor rolstoelatleten, maar dat lukte niet. Ze bleef er vier seconden boven met 2’17”51 maar ze kon gelukkig wel de overwinning op haar naam schrijven.

Pieter-Jan Hannes - Foto: Jasper Jacobs
Pieter-Jan Hannes – Foto: Jasper Jacobs

Pieter-Jan Hannes had ook een duidelijke opzet: het negentien jaar oude BR van Christophe Impens overnemen. Jammer genoeg moest Hannes maar al te vaak zelf het werk opknappen en gaten dichten waardoor hij op het einde een klop van de hamer kreeg. Hij werd 14de en kwam uitbollend na 3’39”09 over de meet. De sterke Marrokaan El Kaam Fouad won de wedstrijd in 3’34”53, wat ook niet voldoende zou geweest zijn voor het BR van Impens (3’34”13).

De 5000m bij de vrouwen was dan wel weer zo’n nummer waarin alles lukte: opnieuw een Belgisch belofterecord voor Louise Carton.

Axelle Dauwens jaagt al een lange tijd op die felbegeerde WK- en OS-limiet op de 400m horden. Ze kwam al vaak akelig dichtbij, zelfs al eens tot op zes honderdsten van een seconde. Op de KBC Nacht was het weer van nét niet. Een vijfde plaats met 56”84 is nog steeds niet voldoende voor de limiet van 56”20.

Op de tactische 800m bij de mannen kwamen drie Belgen aan de start. Jan Van den Broeck, de snelste Belg van vorig jaar, Nicky Coemans, die dit jaar lang de snelste Belg was, en Aaron Botterman, halve finalist van het afgelopen EK voor beloften, gingen er op zoek naar een nieuwe snelste tijd dit jaar en misschien zelfs meer. Veel meer kregen ze niet: Jan stapte na 600m uit de wedstrijd, Aaron Botterman kreeg en duw in de laatste bocht en verloor daardoor het zicht op een PR, en Nicky Coemans kon als beste Belg op de Nacht met 1’47”62 geen nieuwe seizoensbeste neerzetten.

Bashir Abdi - Foto: Ruben Van den Berghe
Bashir Abdi – Foto: Ruben Van den Berghe

And last bust not least: de prachtige prestatie van Gentenaar Bashir Abdi. Hij zweefde 5000m lang over de piste en deed dat ook nog eens in een supertijd. Alles over die prestatie kan je hier lezen.

Bram Ghuys haalde 2m15 in het hoogspringen. In het verspringen was Corentin Camperer de sterkste Belg met een sprong van 7m36. Chloe Henry (4m22) won een onderonsje met Fanny Smets (4m12) in het polsstokspringen. Melissa Dupre timmerde verder aan de terugweg met een sterkste nationale prestatie van 52m20 in het speerwerpen. Aan de overkant van het terrein haalde Hannelore Desmet 1m84 in het hoogspringen.

De resultaten van deze hoogmis kan u bekijken en bestuderen via deze link.

1 REACTIE

  1. Mooie samenvatting, laat dat vooraf onderstreept worden. Maar toch een vraagje: was er geen enkel kamp- of veldnummer in deze Nacht?

Comments are closed.