Mahiedine Mekhissi-Benabbad zal het nooit leren. De Franse steepleloper van Algerijnse afkomst zorgde in het verleden al geregeld voor controverse, maar zijn passage op het EK in Zürich slaat alles. Dat de Fransman op wel heel overtuigende wijze de steeplewinst op zak stak, verbleek bij wat zich afspeelde in de laatste hectometer van die race. Mekhissi trok al vierend zijn shirt uit en werd daar na afloop voor gediskwalificeerd. Een bittere nasmaak voor een staaltje pure show.

Aanvankelijk kreeg Mekhissi enkel een gele kaart onder de neus geduwd. Die geldde als waarschuwing en daarmee leek de kous af voor de Franse badboy. Tot een halfuur na de race het nieuws binnensijpelde dat Mekhissi alsnog van de uitslag zou geschrapt worden. Blijkbaar was het de Spaanse bond die klacht had neergelegd.  De Spanjaard Ángel Mullera was niet toevallig vierde geworden in de race. Hij werd prompt gepromoveerd tot het brons.

De IAAF verklaarde dat de volgende artikels 143.1 en 143.7 van toepassing waren voor de schorsing van de Fransman (meer info: http://www.iaaf.org/about-iaaf/documents/rules-regulations#rules).

Bekijk de video hierboven.

Mekhissi’s verleden pleit helaas tegen hem. In 2011 deelde hij op de Diamond League-meeting van Moncao enkele rake klappen uit aan zijn landgenoot Mehdi Baala. Ook op het EK in Helsinki in 2012 kwam hij in opspraak. Opnieuw na een gewonnen race, gaf hij de mascotte om onbegrijpelijke redenen een serieuze duw.

De Franse bond kreeg nog een half uur tijd om beroep aan te tekenen, maar dat werd niet aanvaard.