Het EK is nog maar amper afgelopen, maar delegatieleidster Tille Scheerlinck keek meteen even achterom. “We presteerden qua medailles en top-8 plaatsen zoals verwacht, maar het was verrassend wie dat deed.”

België keert van de heilige Zürichse Letzigrund met 1 bronzen medaille en 9 top-8 plaatsen naar huis. Delegatieleidster Scheerlinck is vooral verrast naar de namen die voor die ereplaatsen zorgden. “De top-8 plaatsen van Tarik Moukrime, Axelle Dauwens en de 4×400 dames (allen jonge atleten) zijn een aangename verassing”, aldus Scheerlinck.

Naast die verrassingen, blijft België ook sterk presteren op de horden (met Anne Zagré en Eline Berings twee finalistes op de 100mH, en met Stef Vanhaeren en Michael Bultheel twee halve finalisten op de 400mH), stelt ze vast. “Nafi Thiam bezorgde ons de kers op de taart”, gaat Scheerlinck verder. “Het is uitzonderlijk wat ze op 19-jarige leeftijd presteert. Ze evenaart het wereldrecord meerkamp hoogspringen van Tia en houdt stand tot na de 7de proef.”

De mindere prestaties van enkele favorieten weet onze nationale selectieleidster intussen te kaderen. “Kevin Borlée had pech met de weersomstandigheden maar laat via de aflossingen zien dat hij er nog steeds staat (hij liep tweemaal de snelste baanronde, zowel in de series als in de finale van de 4×400). Jonathan Borlée en Thomas Van Der Plaetsen werden dan weer verhinderd door blessures.”