Home » Nieuws » Internationaal » Weg » Topclash op halve marathon Newcastle: Farah vs Bekele vs Gebrselaisse

Topclash op halve marathon Newcastle: Farah vs Bekele vs Gebrselaisse

bupa bekele gebrselaisse farahDe Bupa Great North Run, een halve marathon georganiseerd in het Britse Newcastle, kan uitpakken met een topveld. Naast zo’n 50.000 deelnemers, komen er maar liefst drie Olympische kampioenen aan de start. De Brit Mo Farah en Ethiopiërs Haile Gebrselaisse en Kenenisa Bekele verzamelden samen zomaar even zeven Olympische edelmetalen en komen op 15 september uit tegen elkaar op de 21 kilometer. 

De drie groten komen nog maar de eerste keer samen tegen elkaar uit. De meer ervaren Haile Gebrselaisse neemt het op tegen zijn jongere landgenoot, die zijn debuut maakt op de halve marathon. Mo Farah wil de volgende stap zetten in de richting van zijn marathonplannen, die hij graag zou waar maken op de marathon van Londen in 2014. Farah is overigens de enige van de drie die aantreedt op het komende WK in Moskou.

Haile Gebrselaisse is voormalig wereldrecordhouder op 5000m, 10000m, de halve en de volledige marathon. Hij werd overigens 9 maal wereldkampioen en won de marathon van Berlijn viermaal op rij.

Kenenisa Bekele ontnam zijn landgenoot bovenstaande wereldrecords en is nog steeds regerend wereldrecordhouder op de 5000m en 10,000m. Hij werd in totaal 14x wereldkampioen en verloor tussen 2003 en 2011 geen enkele 10000m. Sindsdien kende hij wel enkele mindere jaren en ook dit jaar mist hij het WK. In Lier deed hij eind juni nog een laatste limietpoging op de 10000m.

Mo Farah anderzijds klokte nog niet de tijden die beide Ethiopiërs wel al klokten op de langere afstanden, maar haalde wel op de Spelen in Londen de dubbel 5000-10000m binnen. Hij liet recent nog, op de DL-meeting van Monaco, ook zijn snelle benen spreken met een Europees record op de 1500m. Farah is bovendien regerend Europees- en wereldkampioen op de 5000m.

Meer info over de Great North Run vindt u hier