Morgen gaat in het Zweedse Göteborg het EK indooratletiek van start. Atletieknieuws maakte een korte voorbeschouwing van de te verwachten prestaties van zowel onze landgenoten als de buitenlanders. Uiteraard zit u ook voor de uitslagen, foto’s, video’s,… gebeiteld de komende dagen. Wij hopen alvast op een succesvolle editie.

De landgenoten

Dames

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Zowel Tia Hellebaut (hoogspringen) als Eline Berings (60m horden) mogen met veel ambitie aantreden in de arena. Beide staan ze met de derde beste prestatie van het seizoen aan de start. Bovendien hebben ze het sterkste PR van hun deelnemersveld, dat biedt perspectieven voor een mogelijke podiumplaats.

Gevaarlijke outsiders voor podiumplaatsen zijn Sara Aerts (60m horden), Almensch Belete (3000m) en de indoorrevelatie Nafissatou Thiam (vijfkamp). Elk van hun vertoeven rond de vijfde plaats op hun seizoensranglijst. Het enige wat nog in hun nadeel kan spelen, is hun gebrek aan ervaring op tornooien als deze. Ze zijn immers allemaal debutanten op een individueel nummer op een groot indoor kampioenschap.

Heren

Bij de mannen staat slechts één atleet aan de start van een individueel nummer. Lander Tijtgat neemt deel aan de 3000m. Hij staat halfweg de deelnemerslijst en kan dus hopen op een finaleplaats. De atleten voor hem in de ranglijst van dit seizoen, zijn toppers op wereldniveau. Het zal dus een lastige klus worden om deze atleten te bekampen in een wellicht tactische koers. Lander kan wel rekenen op zijn 1500m-ervaring.

Tot slot vaardigt België ook een estafette af. Onder normale omstandigheden zou de 4x400m bij de mannen zeker tot de kanshebbers voor een podiumplaats en misschien zelfs winst gerekend moeten worden. Het team werd echter onthoofd door  het afhaken van Jonathan Borlée en Nils Duerinck. Mits een goede baanindeling, een superdag en een nodige portie geluk, lijkt het brons het hoogst haalbare.

Boeiende wedstrijden

De 60m bij de vrouwen lijkt af te stevenen op een duel tussen de Oostblok atletes. Naimova, Ryemyen en good old Ivet Lalova lijken over de beste papieren te beschikken. Al is een verrassing op deze afstand nooit uit te sluiten. Wie weet kan Dafne Schippers voor de verrassing zorgen.

De minst spannende race lijkt de 1500m bij de vrouwen te worden. De onlangs genaturaliseerde Aregawi, die nu voor Zweden uitkomt, zal haar land ongetwijfeld willen bedanken met een medaille. Vorig week hield ze op Zweedse bodem een indrukwekkende generale repetitie die bijna tot een wereldrecord leidde. Wie weet gaat we voor eigen publiek de strijd met de klok opnieuw aan.

Op de 60m bij de mannen wordt het uitkijken naar het duel tussen de jonge snaken en de oude garde. Tumi en Vicaut kruisen de degens met gevestigde waarden als Angel David Rodriguez, Dwain Chambers en Jaysuma Saidy Ndure. Het belooft alvast een spannende strijd te worden.

De 400m bij de mannen ziet er ook veel belovend uit. De Ier Gregan voert het veld aan, maar hij zal kunnen rekenen op stevig concurrentie vanuit Groot-Brittannië. Ook Trenikhin en Maslak staan te springen om hun prestaties van de zomer te bevestigen.

Het meest spectaculaire nummer wordt wellicht de 800m bij de mannen. Vrijwel de volledige Europese top staat aan de start, wat vrij uniek is voor een indoor competitie. De finaleplaatsen zullen enorm duur zijn, wetende dat de top 10 op de ranglijst binnen de seconde staat. Topfavorieten zijn Kevin Lopez, Michael Rimmer en Adam Kszczot.

Volledige deelnemerslijst

Deelnemerslijsten bekijk je hier: Dames – Heren

Volledige deelnemerslijst

Per dag houdt Atletieknieuws je op de hoogte. De respectievelijke blogberichten vind je hier:

Live updates