Niet alleen op de IFAM, maar ook elders in Europa legden Belgen op zaterdag mooie prestaties voor. De werpers op de Gouden Spike in Leiden toonden zich in uitstekende vorm terwijl Elise Vanderelst en Dylan Borlée in Nancy hun beste tijd van het seizoen neerzetten. Mimoun Abdoul Wahab maakte vrijdag zijn eerste duik onder 50 seconden op de 400m horden.

Op de Gouden Spike in Leiden heeft Babette Vandeput haar sterke seizoensstart bekroond met een nieuw persoonlijk record. De viervoudige Belgische kampioene wierp haar discus naar 56m23 en neemt daarmee plaats drie over in de Belgische all time ranking. Ook speerwerper Cedric Sorgeloos liet van zich horen. Bij zijn vorige wedstrijd liet de 24-jarige atleet met het PR van bijna 80m al zijn beste worp sinds 2020 optekenen. Die stijgende lijn trok Sorgeloos netjes door in de Nederlandse studentenstad. Hij zette bij zijn eerste worp meteen een seizoensbeste 74m15 neer en verbeterde zich finaal tot 74m87 om de wedstrijd te winnen. Eerstejaarsbelofte Alexander Anthonissen kwam met de kogel tot 17m07, twee centimeter onder zijn outdoor-PR. Enkele maanden geleden wierp Anthonissen wel al 17m96 in zijn eerste winter met de seniorenkogel.

Cedric Sorgeloos – Foto: Jolien De Bock

In Nancy verschenen vier Belgen op het appel. Elise Vanderelst wist op de 1500m dat de EK-limiet van 4’05″00 binnen haar bereik lag. Ze koos in de aanvangsfase voor de vijfde stek en maakte haar move bij het ingaan van de laatste ronde. Vanderelst kreeg het nog even moeilijk en zag haar positiewinst verloren gaan, maar de CABW-atlete volhardde en kwam met een mooie chrono van 4’05″76 over de meet. Haar tiende prestatie ooit op de 1500m is net niet voldoende om rechtstreeks naar het EK te mogen, maar via de ranking zal Vanderelst er in principe wel bij zijn. Jochem Vermeulen scheerde afgelopen week in Rehlingen rakelings naast de olympische limiet van 3’33″50 op de 1500m. Dit keer moest de AVLL-atleet vrede nemen met 3’36″78 en een zesde plaats. Delphine Nkansa sprintte op de 100m naar 11″47.

Dylan Borlée liep op de baanronde net als Vanderelst zijn beste tijd van het seizoen. Met 45″64 werd hij derde in een mooi deelnemersveld. Over zijn oudere broers, die nog niet opnieuw in competitie kwamen, valt trouwens nieuws te melden. Bij de presentatie van een docuserie over hun carrière lieten Jonathan en Kévin – respectievelijk in duidelijke en iets minder duidelijke bewoordingen – verstaan dat ze niet naar het EK zullen trekken met de Tornados zodat ze alles op de Spelen kunnen zetten. De vierdelige reeks genaamd ‘The Final Lap’ zal op Pickx + te zien zijn.

Foto: Jeroen De Meyer

Op vrijdagavond kwam Mimoun Abdoul Wahab in actie op de GP Lahti in Finland. De 20-jarige atleet doorkliefde voor het eerst de 50 secondenbarrière op zijn geliefkoosde 400mH. Met 49″81 komt Abdoul Wahab de Belgische top 10 aller tijden binnen.

Op het Amerikaanse studentencircuit zijn Yanla Ndjip-Nyemeck en Marie Bilo er niet in geslaagd om het prestigieuze nationale kampioenschap te halen. Op het oostelijke kampioenschap in Lexington, Kentucky – waar alleen de beste 48 atletes van de regio aan mogen deelnemen – ging Bilo er in de eerste ronde van de 1500m uit. De freshman van Boston College zat aanvankelijk goed mee, maar zag iets na halfweg plots het licht uitgaan. Bilo voltooide de wedstrijd alsnog en was ondanks het teleurstellende resultaat wel trots: “Normaal voel ik me nog fris na 1000m, maar nu kon ik niet meer versnellen. Ik wilde niet opgeven en heb de wedstrijd nog uitgelopen. Jammer genoeg in een superslechte tijd, maar ik ben blij dat ik hier heb mogen lopen.” Ndjip-Nyemeck kwam tot in de tweede ronde van het westelijke kampioenschap na een 13”20 in de reeksen van de 100mH, maar haalde daar de finish niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in