De eerste dag van de tweedaagse IFAM-editie leverde een dubbele limietprestatie van Pieter Sisk op. Ook de Belgian Cheetahs toonden zich individueel in topvorm. Sisk, Helena Ponette, Naomi Van den Broeck en Imke Vervaet vertelden achteraf over hun nieuwe recordprestaties. We legden ook ons oor te luister bij Rani Rosius en Simon Verherstraeten, leden van de aflossingsteams die op het EK nog op zoek gaan naar de olympische kwalificatie.

Pieter Sisk – Winnaar 800m in 1’44″46 (Kwalificatie OS en EK)

Pieter Sisk was heel emotioneel nadat hij zich op de 800m kwalificeerde voor het EK en de Olympische Spelen. Minuten na zijn knalprestatie konden we onze 24-jarige landgenoot spreken. “Waarom ik zo emotioneel reageerde? Omdat het jagen op die limiet echt wel veel vraagt van mij. Ik was nog niet eens geplaatst voor Rome, dat was dus mijn eerste doel. Ik voelde de laatste week wel dat die limiet voor Parijs erin zat. Het is op momenten als vandaag dat je het moet doen en dat weet je ook op voorhand. Je voelt die spanning dan ook als je aan de start staat. Doordat het vandaag gelukt is, valt er toch wel een hele grote last van mijn schouders. Ik voelde wel op de indoorvariant van de IFAM dat ik met die vorm naar de Spelen zou kunnen gaan. Maar je moet het dan nog doen. Hiervan droom ik al sinds ik als benjamin begon. Om het nu dan ook te verwezenlijken, daar word je emotioneel van. Zeker omdat veel mensen zeiden dat het me toch niet zou lukken.”

Het wedstrijdplan van Sisk was simpel: “Mijn plan was om de haas te volgen. Dat is voor mij de beste manier om een 800m te lopen, geen gedrum. Ik heb geen seconde last gehad van de tegenstanders. Na 600m voelde ik gewoon dat het er echt wel inzat. Ik moest gewoon vanaf het begin snel gaan en niet achterom kijken, ook al heb ik dat wel een of twee keer gedaan.” Sisk loopt al heel het seizoen aan een hoog niveau, maar haalde nog nooit een seniorenkampioenschap. Nu kwalificeert de DCLA-atleet zich meteen voor twee kampioenschappen: “Ik hoopte er heel hard op. De laatste weken was ik heel hard aan het zakken op de ranking. Ik wist dus dat ik gewoon de limiet zou moeten lopen en dat lukt mij dan. Dat is een beloning voor al het harde werk van de afgelopen zes, zeven jaar.”

Sisk keek ook al eens vooruit naar de twee kampioenschappen die hem deze zomer te wachten staan: “Het is moeilijk om te zeggen wat mijn ambities juist zijn, het niveau is tegenwoordig zo hoog op alle afstandsnummers. Met mijn tijd van vandaag zou ik op een EK wel in de finale moeten kunnen geraken, maar je moet ook geluk hebben met je reeks en met je halve finale. Omdat het EK voor de Spelen valt, gaat dat volgens mij echt een goede voorbereiding zijn.” Met zijn tijd van 1’44”46 is Sisk nu ook de vierde snelste Belg aller tijden. De keuze van Sisk om vol voor de 800m te gaan, werpt dus zijn vruchten af: “Vorig jaar heb ik zowel de 800m als de 1500m gedaan. Dat was niet evident. Dit jaar besloten we voor het indoorseizoen om vol voor de 800m te gaan. Ook voor de ranking is het beter dat je je op een discipline focust. Ik voel echter ook dat ik nog een goede 1500m in de benen zitten en daarom kom ik morgen terug om die afstand te lopen. Als ik een slechte tijd loop morgen is het maar zo, maar ik race supergraag dus ik kijk ernaar uit om hier morgen al terug te staan.”

Foto: Peter Wagemans

Helena Ponette – PR van 51″51 op de 400m

Helena Ponette verbeterde haar persoonlijk record met een honderste. Haar nieuwe toptijd voelde de sprintster echter niet aankomen: “Vorige week liep ik 52”41 op mijn eerste individuele 400m van het outdoorseizoen. Ik heb afgelopen week veel gerust en ik voelde mij vandaag wel echt frisser. De wedstrijd zelf voelde ook echt heel goed aan, toch verschoot ik zelf ook wel van de tijd eigenlijk. Het is wel heel pijnlijk dat ik op een honderste van de limiet voor het EK strand. Via de ranking gaat het misschien lukken. Voorlopig sta ik nog nipt op een plaats waarmee ik naar Rome zou mogen, maar dat kan nog veranderen. Ik zou het wel stom vinden als ik er nu niet bij zou zijn omdat ik maar een honderdste van de limiet zit.”

Foto: Jolien De Bock

Naomi Van den Broeck – PR van 51″59 op de 400m

Na een zoveelste PR dit kalenderjaar, dit keer op haar vertrouwde 400m, blikte Naomi Van den Broeck toch met gemengde gevoelens terug: “Het voelde als een degelijke wedstrijd, al had ik wat sneller kunnen vertrekken. Ik ben blij met een PR van drie honderdsten, want het is geen sinecure om elke wedstrijd goed te zijn. Na een 300m-PR in Bergen enkele dagen geleden toon ik me constant op dit hoge niveau. Het is wel jammer dat zowel Helena (Ponette; red.) als ikzelf zo dichtbij de EK-limiet strandden.” Van den Broeck schoot zelf negen honderdsten tekort, maar blijft niet bij de pakken zitten: “Op de lange termijn is het eerder de olympische limiet van 50”95 waar ik op mik. Dat zou betekenen dat ik onder de 51 secondengrens duik. Ik wil ook niet te snel tevreden zijn met een PR. Hongerig blijven is een goede mindset om beter te worden.” Van den Broeck zal nog een tweede keer in actie komen tijdens het IFAM-weekend: “Morgen loop ik de 400mH, voor de eerste keer in mijn leven. Ik kijk er heel erg naar uit om te ontdekken wat ik daar waard ben. Nu moet ik goed herstellen en rusten zodat ik er alles kan uithalen.”

Imke Vervaet – PR van 51″88 op de 400m

Ondanks een verbetering van haar persoonlijk record was Imke Vervaet toch niet helemaal tevreden: “Mijn wedstrijd was eigenlijk niet zo goed. Ik ben veel te traag vertrokken en zeker ik als spurtster zou het eerst deel wel sneller moeten doen. Het was mijn eerste individuele 400m van het outdoorseizoen en ik denk dat ik wat vertrouwen miste. Dat ik dan toch nog een record loop, toont aan dat ik fysiek echt wel goed zit en dat er nog ruimte voor progressie is.”

Rani Rosius – 11″33 op de 100m en 43″53 met de Rockets op de 4x100m

“De World Relays en met name de stage in Curaçao waren een heel positief verhaal voor het team. De sfeer was top en we hebben veel stappen gezet als ploeg. Onze eerste wedstrijd was een warrige koers, maar de tweede wedstrijd leverde dankzij veilige wissels een snelle chrono op. We liepen onze snelste tijd ooit, maar hebben duidelijk nog marges die we kunnen opzoeken. Op het EK ligt er nog een kans op olympische kwalificatie en dan zullen we individueel normaal allemaal nog een tikkeltje sterker zijn.” Op de IFAM misten de Rockets Delphine Nkansa, maar werd er wel geoefend op risicovollere wissels: “Met de wedstrijd van vandaag stoppen we weer wat extra ervaring in de tank. Die snelheid, het gevoel en de omstandigheden kan je moeilijk nabootsen op training. Maar laat me duidelijk zijn: er is nog werk aan de winkel en dat weten we. Twee jaar geleden hebben we de finale gehaald op het EK dus dat moet nu ook minstens het doel zijn. De olympische kwalificatie is haalbaar en we zijn het waard, maar er gaat hard voor gelopen moeten worden.”

Voor Rani Rosius zelf ligt de weg naar het EK en de Olympische Spelen bezaaid met enkele obstakels: “Vandaag was pas mijn eerste fatsoenlijke wedstrijd. Als start ben ik hier tevreden mee, want ik miste snelle vrouwen langs mij. De bedoeling is om op het EK top te zijn en ik zit nog middenin een trainingsblok op weg daarnaartoe. Het is tot dusver geen gemakkelijk parcours geweest. Ik zit met een slijmbeursontsteking achter mijn achillespezen, aan beide kanten. Op training mis ik nog zowel frequentie als maximale snelheid, maar ik vertrouw op Johan (Baerts, Rosius’ trainer; red.) om mij klaar te stomen zoals hij dat altijd kan voor een groot kampioenschap.”

Foto: Jolien De Bock

Simon Verherstraeten – 10″34 op de 100m

Vorige week verbeterde Simon Verherstraeten zijn persoonlijk record op de 100m nog tot 10”33. Vandaag liep de sprinter naar een tijd van 10”34. Verherstraeten trekt zijn goede lijn dus door: “Ik heb de goede vorm toch wel te pakken. Ik kreeg halverwege mijn race nu wel een kuitkramp, dat suckt. Maar mijn race was wel oké en vierde worden op de IFAM is ook zeker wel oké. Het is wel leuk dat ik dicht bij Kobe Vleminckx zat. We zijn allebei goed bezig. Hij heeft terug zijn vorm te pakken na de Bahama’s en dat is goed voor de 4x100m-ploeg natuurlijk.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in