Excelsior heeft net als vorig jaar de macht gegrepen in de Super League van de interclub. De Brusselse club sloeg iets voor halfweg een gat en kon onbedreigd zegevieren. Tussen plaatsen twee en zeven lag alles lang dichtbij elkaar. Het werd na een zinderend slot Seraing dat Herentals volgend jaar zal terugzien op het tweede niveau. Houtland werd kampioen in de First League en treedt in 2025 samen met VAC aan in de Super League.

De interclub is een eenvoudig concept: de deelnemende clubs stellen in elke proef een atleet op en die haalt alles uit de kan voor het embleem. In de hoogste klasse – de Super League – waren er voor de reekswinnaar telkens negen punten, zeven voor de nummer twee, zes voor de nummer drie en finaal één voor de nummer acht. Hoe Anne Zagré, Jonathan Sacoor en Michael Obasuyi hun clubs aan het maximale aantal punten hielpen en zelf een EK-ticket verdienden, kon u hier al lezen.

De interclub in Kessel-Lo begon als een gelijkopgaande strijd waarin de eerste pistenummers netjes onder elkaar verdeeld werden. Tuur Bras (51″42) van OEH bleef Wout Bex (51″69) voor op de lage horden en zag Kylie Lambert van CABW bij de vrouwen met overschot winnen. Rani Vincke haalde voor KAA Gent de 100m binnen en bleef met 11″50 slechts vier honderdsten boven haar PR. Over 200m zou Vincke later haar PR wel kielhalen door 23″49 neer te zetten. Tweemaal bleef ze onder meer Hanne Claes voor die op de kortste sprints uitkwam. Simon Verherstraeten van AV Lyra-Lierse was in 10″51 de primus bij de mannen.

Foto: Jolien De Bock

Meerkamper Jente Hauttekeete bezorgde zijn KAA Gent een hoop punten door naast een tweede plaats in het verspringen (6m92) ook tweede te worden in het polsstokspringen (5m00). Met de polsstok ondernam hij zonder succes drie pogingen op 5m10, negen centimeter boven zijn persoonlijke recordhoogte. Het waren Jean-Baptiste Nutte en Thomas Van Nuffelen, respectievelijk Excelsior en DCLA, die hem nipt konden voorblijven. In het kogelstoten had thuiswerper Kwinten Cools aan 17m21 genoeg voor de volledige puntenoogst. Bij de hoogspringers hielpen Jef Vermeiren (2m16) en Zita Goossens (1m78) Herentals en KAA Gent aan flink wat punten. Babette Vandeput (AVLL) benaderde in het discuswerpen haar PR tot op 70 cm met een worp richting 55m30.

Foto: Jolien De Bock

De 3000 meters werden door clubs uit het centrum van het land in de wacht gesleept. Mathilde Deswaef (9’51″66) en John Heymans (7’52″48) triomfeerden voor CABW en Excelsior. Later op de dag zou Heymans daar ook de zege op de 5.000m – voor Nicolaï Saké, Michael Somers en Amaury Paquet – aan toevoegen. Paquet van Seraing, een marathonloper, wilde qua kilometrage niet op zijn honger blijven zitten en nam er nog de 1500m bij, maar daar kon hij Jochem Vermeulen van Lyra-Lierse niets in de weg leggen. Elise Vanderelst nam de metrische mijl bij de vrouwen comfortabel voor haar en CABW’s rekening. Belgisch 10.000m-kampioene en thuisloopster Yewbar Denys zette de 5.000m naar haar hand. Op de 800 meters zorgden Vanessa Scaunet en Ziad Audah voor een CABW-dubbel.

Foto: Jolien De Bock

Liefde Schoemaker tekende voor één van de hoogtepunten van de dag door voor het eerst onder 53 seconden te duiken op de 400m. De Excelsior-atlete groeide begin dit seizoen weer naar haar topniveau van 2019 toe en maakte verrassend deel uit van de Cheetahs-selectie voor de Bahama’s. De nog steeds maar 21-jarige atlete klokte in Kessel-Lo 52″88.

Foto: Jolien De Bock

Met alleen nog de aflossingen op het programma had Excelsior de eindzege in feite al op zak. Voor alle andere plaatsen, behalve de laatste waarop Herentals kampeerde, was er wel nog veel te spelen. Voor de 4×100 meters was het Lyra-Lierse dat mee in de gevarenzone stond. Een tweede plaats en zeven punten bij de vrouwen brachten hoop, een nog beter resultaat bij de mannen zorgde voor de opluchting. De dames van CABW wonnen in een Belgisch clubrecord van 45″52. De mannen van Lyra-Lierse klokten 40″974 en hielden één duizendste over op Excelsior. Helemaal bevrijd maakte de gemengde 4x400m-ploeg het Lierse slotakkoord compleet. Het viertal van Lyra-Lierse won in 3’22″29. Naast Excelsior waren er podiumplaatsen voor DCLA en KAA Gent. Seraing werd het slachtoffer van de knappe ontsnappingstruc die Lyra-Lierse uithaalde en zakt samen met Herentals een niveautje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in