Na zijn toptijd op de 10.000m van vorige maand bereidt Isaac Kimeli zich op hoogtestage in Kenia voor op het EK in Rome. Daar gaat Kimeli vol voor een medaille op de 10.000m. Hij hoopt zich komende maand ook nog te plaatsen voor de 5.000m op de Olympische Spelen zodat hij daar de dubbel kan afwerken. Ondanks de medaillehonger op het EK blijven de Spelen het absolute hoofddoel. “Het is daar waar de contracten verdeeld worden”, beseft Kimeli.

Isaac Kimeli zit in tegenstelling tot zijn trainingsmaatjes van het Runners’ lab Athletics Team niet op stage in Font Romeu. De vierde snelste Europeaan ooit op de 10.000m keerde na zijn straffe 25 rondjes in Amerika meteen naar Kenia om zich daar verder klaar te stomen voor de zomer. “Ik voel me goed”, vertelde Kimeli ons van daaruit. “Ik draai veel volume, heb nergens last en heb duidelijk stappen vooruitgezet.”

Die vooruitgang was eind maart, toen Kimeli zich naar 27’07”97 knokte op de 10.000m, al heel duidelijk. De 30-jarige OEH-atleet blikt er graag nog eens op terug: “Ik was in januari eigenlijk al heel goed, maar die vorm heb ik door ziekte nooit kunnen verzilveren. Daarna ben ik op stage vertrokken waar ik al mijn trainingen vlot kon afwerken. Ik wist dat er een goede tijd inzat, al rekende ik in het beste geval op 27’10. Jammer genoeg liep Andreas Almgren nog net iets sneller. Anders was ik de derde snelste Europeaan ooit geweest. Dat was pas indrukwekkend geweest. Maar als we Mohammed Mourhit wegdenken, sta ik eigenlijk toch in die top drie. Ik heb er zeker een mooie boost richting de Olympische Spelen aan overgehouden, wetende dat mijn topvorm eigenlijk nog moet komen”, aldus een goedgemutste Kimeli.

Foto: Jeroen De Meyer

Sub-13

Normaal had de afstandsspecialist met de Diamond Leagues in China al twee extra wedstrijden in de benen gehad, maar die liet hij gezien de korte periode op zijn Amerikaans avontuur schieten. Kimeli komt over twee weken pas weer in actie waar hij mikt op een snelle 5.000m. “Ik verwacht er wel wat van. Ik wil de rechtstreekse limiet (13’05; red.) voor Parijs binnenhalen en eigenlijk ook onder de 13 minuten duiken. Ik kwam in 2019 al tot op een kleine vijf seconden en nu heb ik een pak meer ervaring en training in de benen. Als je ziet wat ik inmiddels op de 10.000m kan, dan moet dit zeker een doel zijn”, vertelt hij.

Lukt het niet bij zijn eerste poging, dan probeert de pupil van Tim Moriau het eind mei nog eens. Desnoods wordt het een doel voor na de Olympische Spelen, maar Kimeli is gretig om de barrière eindelijk te slopen.

Medaille in Rome, top 8 in Parijs

Die sub-13 is maar één van de drie doelen die hij deze zomer wil afvinken. Kimeli wil daarnaast ook een medaille pakken op het EK in Rome op de 10.000m en met een top 8-notering terugkeren uit de lichtstad. “Ik heb indoor en in het veld al een EK-medaille behaald, dus outdoor is de enige die nog ontbreekt in mijn kast. Daar hoop ik deze zomer in Rome verandering in te brengen.”

Foto: Jeroen De Meyer

Toch weegt een eventuele medaille niet op tegen een top 8-notering in Parijs. “De Spelen blijven inderdaad het belangrijkste voor mij, want mijn contract bij Sport Vlaanderen hangt ervan af. Ik weet wat mij te doen staat. De 10.000m wordt het hoofddoel, maar ik wil ook op de halve afstand aan de start staan. In Tokio draaide die dubbel door het weer en de jetlag niet goed uit, maar de kaarten zullen in Parijs anders liggen. Als die topvorm er toch is, zou het stom zijn om het vijf dagen later niet nog eens te proberen op een ander nummer”, klinkt het.

Marathondebuut

Hoewel Kimeli duidelijk nog heel wat doelen heeft op de piste, komt hij stilaan toch in de verleiding om het eens op de weg te proberen. “Volgend jaar zou ik graag eens kijken wat ik waard ben op de marathon”, verklapte hij. Een debuut in oktober is bovendien niet uitgesloten. Is dit met het EK in eigen land in het achterhoofd? “Nee, daar zie ik me eerder nog op de 10 kilometer uitkomen, maar ik ben wel benieuwd wat ik op het langere werk zou kunnen”, besluit hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in