Jana Van Lent heeft in Lille een sterke chrono neergezet op de 5km. Ze werkte de wegwedstrijd af in 15’36” en is daarmee de snelste Belgische ooit op het nummer. Ruben Verheyden maakte een geslaagd debuut op de weg en zag Juliette Thomas haar tweede halve marathon in één week tijd afwerken. Zij nam deel in functie van haar volgende grote doel: de marathon.

Jana Van Lent stak op zondagochtend de Franse grens over om in Lille te debuteren op de 5km op de weg. Haar eerste stratenloop van het jaar was het niet, want begin januari zette Van Lent al een razendsnelle 10km neer. Toen klokte ze in Nice 31”53 om na Marleen Renders de tweede Belgische ooit op die afstand te worden. De Franse bodem ligt onze landgenote duidelijk erg goed, want ook dit keer schoot de 22-jarige atlete met scherp. Na vijf vluchtige kilometers liet ze de klok stoppen op 15’36”. In een koers gedomineerd door Afrikaanse atletes kwam Van Lent als eerste Europese op plaats tien binnen.

De afstand wordt bij de elite niet al te vaak gelopen en een Belgisch record wordt niet officieel bijgehouden, maar Van Lent is wel de snelste aller tijden over 5km op de weg. Lieve Slegers was voor haar 29 jaar lang de ranglijstaanvoerster met 15″38. Ook Lisa Rooms verdient een vermelding, want zij liep op de jongste oudejaarsavond naar 15″29 in Trier. Die prestatie werd echter niet erkend door World Athletics. Bij de mannen trok Ruben Verheyden zijn carbonschoenen aan om voor het eerst in wedstrijd de straat te trotseren. De 1500m-specialist bracht het er goed vanaf en kwam na 13’36” als derde over de meet. Tweedejaarsbelofte Noah Konteh kwam op de 10km tot 29’53”. Jimmy Gressier had een topchrono in huis en scherpte het Europees record aan tot 27’07”.

Foto: Jolien De Bock

In Lille stond naast de 5km en de 10km ook de halve marathon op het programma. Juliette Thomas greep vorige week de Belgische titel op de Runner’s lab halve marathon, maar verscheen amper zeven dagen later alweer op het appel voor een doorgedreven training. Die werkte ze af in 73’22”. De 23-jarige Dampicourt-atlete heeft namelijk besloten om door te gaan op haar elan en een eerste poging op de marathon te ondernemen. Met 69’48” op de halve afstand gelooft ze in haar kansen om onder het olympische marathonminimum van 2u26:50 te duiken: niet geschoten is altijd mis. Thomas heeft haar pijlen gericht op 14 april, wanneer de marathons van Rotterdam en Hannover plaatsvinden. Elk land mag maximaal drie atletes afvaardigen en België kan naast Chloé Herbiet en Hanne Verbruggen nog één naam invullen. De kwalificatieperiode loopt tot eind april.

Foto: Jeroen De Meyer