Als het zomerseizoen een ganzenbord was, dan had Ruben Verheyden zijn pion weer enkele plaatsen achteruit moeten zetten. De specialist van de metrische mijl kampt met een scheurtje in de pees van zijn bovenbeenspier en moet zijn gretigheid de komende weken wat intomen. Verheyden kan zich wel afreageren op de crosstrainer en blijft daardoor positief. Hij rekent nog altijd op een rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen en een mooi EK. Wat een mooi EK exact inhoudt, dat legt hij hieronder graag uit.

Ruben Verheyden is met veel zelfvertrouwen de winter uitgekomen. Het indoorseizoen vormde allesbehalve een hoofddoel voor hem en toch liep hij naar een chrono van 3’36”55. Ismael Debjani kon achteraf opgelucht ademhalen want het scheelde maar een haar of de CABW-atleet was zijn BR kwijt. “Het zag er allemaal heel goed uit”, vertelt de 23-jarige Verheyden als hij er nu op terugblikt.

Ook zijn tussendoortje op de weg – Verheyden liep in de straten van Lille naar 13’37 op de 5 kilometer – vulde zijn tank met vertrouwen. “Ik liep deze chrono zonder er specifiek naar toe te werken”, legt hij uit. “Mijn beknopt indoorseizoen heb ik eveneens met een beperkte voorbereiding gedraaid. Ik voel dat ik deze winter heel veel vooruitgang heb geboekt op vlak van uithouding. Ik zit stappen voor op vorig jaar en twijfel er niet aan dat ik deze zomer goed ga zijn.”

Ruben Verheyden tijdens één van zijn weinige optredens in zaal van deze winter – Foto: Jolien De Bock

Die laatste uitspraak getuigt van een sterk geloof in eigen kunnen, want momenteel kampt de pupil van Kim Barbé met een blessure. Verheyden mag weliswaar nog altijd lopen, maar zijn trainingsschema werd gevoelig bijgestuurd. “Vorige week woensdag stond mijn eerste snelheidstraining op het programma. Niet eens op spikes, maar toch schuilt er altijd wel wat gevaar in die eerste prikkel”, weet hij. “Er schoot plots iets in mijn quadriceps. Ik had er vertrouwen in dat het niet te erg zou zijn, maar het blijkt uiteindelijk toch om een scheur in de pees van mijn bovenbeenspier te gaan. Ik mag nog altijd lopen, maar binnen mijn pijngrenzen. Het blijft voorlopig dus bij loslopen en rustige duurlopen. Voor het overige hang ik vast aan mijn crosstrainer.”

Maandag vertrekt Verheyden naar Monte Gordo waar hij twee weken in de zon zal trainen. Op de piste zal hij door de blessure weinig te zien zijn, maar dat doet geen afbreuk aan zijn vertrouwen in een mooi zomerseizoen. “Ik kan dit goed naast mij neerleggen. Met het alternatieve werk op de crosstrainer heb ik aan het einde van de week nog altijd het gevoel dat ik getraind heb. Ik ben ook te koppig om mijn doelen voor deze zomer bij te stellen. Het geloof dat ik nog sneller kan lopen dan vorig jaar is er nog steeds. Ik ben beter dan ooit.”

Foto: Jeroen De Meyer

Voor het EK in Rome is de nummer twee aller tijden op de 1500m in België momenteel virtueel geplaatst. Zijn ranking voor de Olympische Spelen ziet er eveneens hoopgevend uit. Toch mikt Verheyden op de rechtstreekse limiet voor Parijs. “Deze blessure is niet ideaal”, zegt de realist in hem. “Binnen een kleine maand mag ik pas weer snelheidswerk inlassen en laat de maand mei nu net de periode zijn om echt op de olympische limiet te jagen. Ik sta zeker voor een extra uitdaging en ik ben niet van plan om risico’s te nemen, maar als alles geneest zoals het moet zie ik mij binnen dit en twee maanden onder de 3’33″50 lopen”, aldus de vastberaden atleet.

Dat vertrouwen in eigen kunnen trekt Verheyden ook door naar zijn EK-ambities. “Ik wil een goed EK afwerken. Wat dat betekent? Ik wil in de EK-finale iets kunnen betekenen. Volgens mij gaan de Europeanen de 1500m op de Olympische Spelen domineren, dus als ik op het EK meekan met de toppers, wil dat iets zeggen.”

Een concrete wedstrijdplanning, voor wat mogelijk zijn belangrijkste sportief jaar toe nu toe wordt, ligt nog niet op tafel. Bewust. Ondanks de vurige ambities wil hij niets overhaasten. “Ik zal wel voelen wanneer we klaar zijn”, besluit hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in