Met nog minder dan een week te gaan voor de start van het WK in Glasgow was de World Indoor Tour Gold in Madrid aan de allerlaatste manche van het seizoen toe. Naomi Van den Broeck was de uitblinkster van de vier aanwezige Belgen. Ze klokte een PR van 52”01 en steekt dankzij haar derde plaats een hele hoop rankingpunten op zak richting de Olympische Spelen. Ook Pieter Sisk, Elise Vanderelst en John Heymans verschenen aan de start in de Spaanse hoofdstad.

Komende vrijdag gaat in Glasgow het WK indoor van start, hoog tijd dus voor deze jaargang van de World Indoor Tour Gold om de deur achter zich dicht te trekken. Op de meeting in Madrid maakten vier Belgen hun opwachting. Behalve Pieter Sisk – die eindelijk zijn kans kreeg op het allerhoogste niveau – waren dat Naomi Van den Broeck, Elise Vanderelst en John Heymans.

Van den Broeck is bezig aan een indrukwekkende indoorcampagne. Vooraf was het voornaamste doel nochtans vooral om warm te draaien voor het WK in Glasgow en eventueel wat plaatsjes te winnen op de olympische kwalificatieranking. Ze begon aan haar seizoen met een eerste duik onder 24” over 200m en twee keer net geen PR over 400m. Bij haar volgende wedstrijd in Liévin schoot ze wel raak: 52”23. Daarna volgden op het BK ook nog twee recordverbeteringen op de 200m met 23”63 als snelste chrono.

In Madrid kreeg Van den Broeck een uitgelezen kans om haar bloedvorm nog een laatste keer te etaleren op een individuele 400m. Die greep ze met beide handen door nog eens meer dan twee tienden af te doen van haar tijd in Liévin. De Cheetah finishte na een sterke eindsprint op plaats drie en greep met 52″01 maar net naast de klink van de sub 52″-deur. Haar chrono is er niet minder straf om, ze verstevigt haar tweede plaats aller tijden en nadert tot op vier tienden van het Belgisch record. De studente geneeskunde sprokkelt dankzij het gouden label van de meeting een aanzienlijk aantal extra punten op de kwalificatieranking voor Parijs. Haar volgende en laatste afspraak van de winter is de 4x400m met de estafetteploeg in Glasgow.

Foto: Jolien De Bock

De andere Belgen in Madrid verging het iets minder goed. Pieter Sisk had lang moeten wachten op zijn kans in een meeting van het allerhoogste niveau, maar kreeg die in Madrid nu eindelijk wel op de 800m. Vanuit een dubbel bezette baan twee koos Sisk van bij de start voor het zog van de haas en de leider. Daar hield hij drie ronden lang stand, maar moest hij uiteindelijk leergeld betalen waarna hij zesde werd. Met 1’47″52 liet hij anderhalve seconde liggen op zijn record. John Heymans was van de partij op de 3.000m, maar kon door een val in de voorlaatste ronde niet om de knikkers meespelen. Elise Vanderelst kreeg het in een tactische koers zwaar toen er in het tweede deel versneld werd. Ze moest vrede nemen met de achtste plaats.

Internationaal was er vuurwerk te zien op de 60mh. Devynne Charlton uit de Bahama’s zette twee weken geleden het wereldrecord op haar naam door naar 7″67 te knallen. Daar bleef ze dit keer slechts een honderdste boven. Iets om naar uit te kijken in Glasgow volgende week. In de 800m-race van Sisk onttroonde de Italiaan Catalin Tecuceanu Eliott Crestan als snelste performer van het jaar door 1’45″00 te klokken.