Op de All Star Perche Meeting in het Franse Clermont-Ferrand deed Armand Duplantis gisteren opnieuw een gooi naar het wereldrecord. De beste polsstokspringer aller tijden kwam bij zijn tweede poging heel dichtbij, maar de lat nam toch een duik naar beneden vanop 6m24 hoogte. In dezelfde meeting heeft Ben Broeders zijn seizoensbeste verbeterd met een sprong over 5m72.

Het was vooralsnog een eerder atypisch jaar voor Armand ‘Mondo’ Duplantis. De wereldrecordhouder was de voorbije weken heel kieskeurig in de wedstrijden die hij afwerkte en kon tot voor gisteren nog geen sprong over 6m00 voorleggen. De afgelopen vier jaar moest de 6m-grens er bij zijn eerste wedstrijd telkens al aan geloven.

Als het ergens kon gebeuren, dan wel in Clermont-Ferrand, de wedstrijd die sinds 2016 georganiseerd wordt door polsstoklegendes Renaud Lavillenie en Sergey Bubka. Vorig jaar verbeterde Duplantis er al zijn eigen wereldrecord tot 6m22, een hoogte die hij tijdens de Diamond League-finale in Eugene nog met een centimeter aandikte.

De 24-jarige Zweed zette gisteren orde op zaken en ging vlot over 6m02, waarmee hij de eerste plaats op de wereldjaarranglijst veroverde. Daarna begon hij aan zijn wereldrecordpoging. Bij zijn eerste sprong kwam een nieuwe wereldrecordhoogte van 6m24 niet in het gevaar, maar bij zijn tweede sprong zweefde hij ei zo na naar het wereldrecord. Duplantis krijgt volgende week een nieuwe kans op het WK indoor in Glasgow. De titelverdediger zou dan voor de achtste maal in zijn carrière het wereldrecord scherper kunnen stellen.

Met Ben Broeders was er ook een Belg aan het werk. Broeders lijkt na een buikgriep, wat hem stevig parten speelde tijdens de meeting in Liévin en het BK, stilaan weer de oude. Met zijn prestatie van 5m72 doet hij beter dan vier weken geleden in Kazachstan. Daar geraakte hij over de lat met een sprong van 5m70.

Ook bij de vrouwen werd op hoog niveau gesprongen. Alysha Newman won de competitie met een Canadees record van 4m83. De Amerikaanse Bridget Williams sprong naar dezelfde hoogte en scherpte hiermee ook haar persoonlijk record aan. De Zwitserse Moser vervolledigde de top drie.

Alysha Newman – Foto: Jolien De Bock

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in