De eerste dag van het Amerikaans kampioenschap in Albuquerque leverde al meteen vuurwerk op. Grant Holloway vloog op de 60m horden naar een verbetering van zijn eigen wereldrecord in een nieuwe toptijd van 7″27. Op datzelfde nummer schreef Tia Jones eveneens geschiedenis. Ze evenaarde met 7″67 het één week oude wereldrecord van Devynne Chariton. Tara Davis-Woodhall kon dankzij een sprong van 7m18 eveneens de nodige aandacht naar zich toetrekken. De indoorhal in New Mexico ligt weliswaar op hoogte.

In de Verenigde Staten wordt dit weekend volop gestreden om de Amerikaanse indoortitels en een selectie voor het WK indoor in Glasgow. Grant Holloway was dankzij zijn wild card al zeker van zijn plaats op het vliegtuig naar Schotland en kon zonder enige vorm van druk in de startblokken kruipen. Het enige wat er op het spel stond, was zijn waanzinnige winning streak op de 60m horden. Holloway is, reeksen en finales gebundeld, al 59 wedstrijden na elkaar ongeslagen.

Nummer 60 is sinds afgelopen nacht ook een feit. De hordenspecialist ging als een wervelwind tekeer in de reeksen van de 60m horden en klokte een nieuwe wereldrecordtijd van 7″27, twee honderdsten onder de toptijd die hij in 2021 neerzette in Madrid. Het is de derde keer in zijn carrière dat Holloway onder de 7″30 duikt. Niemand anders kon deze barrière ooit slopen.

De drievoudige wereldrecordhouder liet daarna de finale aan zich voorbijgaan. De race van Holloway kan u hieronder bekijken.

Vorige week ging het wereldrecord van Devynne Chariton op de 60m horden verloren tussen al het atletiekgeweld van dat weekend. De atlete uit de Bahamas dook toen met 7″67 een honderdste onder de 16 jaar oude recordtijd van Susanna Kallur. Het alleenheerschappij van Chariton hield nog geen week stand. Op de Amerikaanse kampioenschappen in Albuquerque beukte Tia Jones naar exact dezelfde tijd als haar vijf jaar oudere collega. Dat het geen toevalstreffer was, bewees Jones even later door in de finale nog een chrono van 7″68 uit haar benen te schudden. De 23-jarige atlete schittert dankzij ook nog haar 7″72 van eerder deze maand drie keer in de top tien aller tijden.

De meeste aandacht ging logischerwijs naar de hoge horden, maar Tara Davis-Woodhall kon nog enigszins wat aandacht naar de verspringbak trekken. De vice-wereldkampioene zette met 7m18 de verste sprong in vijf jaar tijd neer. Ze verbeterde haar eigen persoonlijk record met vier centimeter.