De korte cross op het BK in Hulshout mondde zowel bij de vrouwen als bij de mannen uit in een verrassend resultaat. Ruben Verheyden en Elise Vanderelst maakten hun favorietenrol weliswaar makkelijk waar, maar achter hen doken twee verrassende namen op. Ziad Audah en Charlotte Van Hese knokten zich knap in het mixed relay-team voor het EK. 

2500m kregen de atleten van de korte cross voor de kiezen. Bij de vrouwen had Elise Vanderelst veel minder meters nodig om zich af te scheiden van de rest. Vanderelst, die net terug is van hoogtestage in Font-Romeu, voerde al vroeg in de wedstrijd de forcing. Door een valpartij van Mariska Parewyck en Vanessa Scaunet werd er de CABW-atlete al helemaal niets meer in de weg gelegd. Ze finishte uiteindelijk met grote voorsprong en verzekerde zich van haar derde Belgische titel op de korte cross.

De strijd om de tweede plaats was een pak spannender. Charlotte Mouchet, die voor Frankrijk uitkomt maar wel voor een Belgische club loopt, kaapte vijftien seconden na Vanderelst het zilver weg. Zij was net op tijd over de finish om het prangend sprintje tussen Scaunet en Charlotte Van Hese vanop de eerste rij te zien. Het was uiteindelijk verrassend Van Hese die aan het langste eind trok en buiten de bronzen plak ook een ticket voor de mixed relay-ploeg afdwong. Scaunet moet het stellen met een reserveplaats.

Bij de mannen ontstond een gelijkaardig scenario. Ruben Verheyden was al van bij de start voorin terug te vinden. Na een rondje controleren, pakte de EA-atleet uit met een versnelling waar niemand een antwoord op had. De 1500m-specialist had aan de finish nog ruimte om zijn eerste Belgische titel in het veld te vieren. Ziad Audah verraste door als tweede op de finish af te stormen en Maxime Delvoie naar de derde plaats te verwijzen.

Foto: Jolien De Bock