Isaac Kimeli heeft zijn eigen ambities niet kunnen waarmaken tijdens de 10.000m-finale in Boedapest. De atleet wilde graag beter doen dan zijn tiende plaats van vorig jaar in Eugene en sprak zelfs de ambitie uit om de top acht binnen te duiken. In het slot ging het helaas iets te snel voor Kimeli waardoor hij strandde op de dertiende plaats met 28’20″77.

De finale van de 10.000m leek in de beginfase op een ideaal wedstrijdverloop af te stevenen voor Isaac Kimeli. Er werd in de openingsronden niet meteen hard doorgelopen, dus Kimeli hoefde nog niet meteen de volle pond te geven. Hij zette zich rond de twintigste positie en wachtte af tot wanneer iemand aan de boom zou schudden.

Halfweg koers begon Kimeli aan zijn tocht naar voor. Door het gedrum had de OEH-atleet moeite om zijn plek vast te houden. Kimeli kwam telkens weer achterop en moest dan opnieuw opschuiven richting de voorhoede. Met nog vijf ronden te gaan kreeg de Belgische kampioen op de 5.000m het lastig. Hij moest passen voor de versnelling voorin en begon aan zijn eigen koers. Het leverde hem een dertiende plaats op in 28’20″77.

Foto: Jeroen De Meyer

Kimeli reageerde achteraf tevreden over zijn koers: “In het begin voelde het gemakkelijk aan. Tot en met 5.000m ging het zelfs heel goed. Daarna probeerde ik plaatsen te winnen, maar niemand liet zich doen. Door geduw en getrek verloor ik veel krachten en raakte ik weer achterop. Misschien had ik al naar voor moeten gaan toen het tempo nog rustig was, maar ik wilde geen extra meters maken. In het beste geval had ik dan misschien nog twee plaatsen kunnen winnen, maar de tegenstand was gewoon echt sterk. Als je kijkt naar wie achter mij finisht, dan zijn dat toch atleten die in het verleden al vaak voor mij eindigden.”

“Ik heb alles gegeven en ik kon eigenlijk gewoon niet beter. Ik weet dat ik vooraf top acht ambities had uitgesproken. Mits een betere voorbereiding en lagere temperaturen geloof ik nog altijd dat het mogelijk was. COVID heeft mijn voorbereiding nu eenmaal verstoord en ik was maar net op tijd in vorm. Als je dan tegen mannen moet strijden die in topvorm zijn, dan is het moeilijk.”

Joshua Cheptegei kwam als winnaar uit de bus in deze finale. De Oegandees had aan de finish een dikke seconde voor op de Keniaan Daniel Simiu Ebenyo (27’52″60) en Selemon Barega (27’52″72).