Ruben Verheyden had slechts een waterkans om zich te plaatsen voor de WK-finale van de 1500m. De atleet van Eendracht Aalst deed ondanks een snel wedstrijdverloop toch goed mee in de tweede helft van het pak. In het slot moest hij de grote kanonnen echter laten gaan. Verheyden klokte wel een zeer knappe 3’33″96, zijn tweede tijd ooit. Hij werd daarmee elfde terwijl enkel de eerste zes zich plaatsten voor de finale.

Op het WK voor Boedapest heeft Ruben Verheyden niet voor de verrassing kunnen zorgen. Na het startschot raakte de atleet in de achterhoede verzeild. Verheyden werkte er alert de eerste twee snelle rondes af aan de koord. Na 700m probeerde hij buitenom enkele plaatsen te winnen, maar het tempo lag iets te hoog om het verschil te maken.

Verheyden kwam als elfde over de streep in 3″33″96. Het is de tweede tijd ooit van de huidige nummer twee aller tijden in België. Dat heet dan op waarde geklopt worden. Voor de finale had Verheyden een tijd onder de 3’33 nodig, iets waar het jonge fenomeen Niels Laros met bravoure in slaagde. De 18-jarige Nederlander verbeterde het nationaal record tot 3’32″74.

“Finaleplaatsen zijn niet meer zo ver”

“Achteraf gezien was de finale misschien toch haalbaar. Anderzijds is het absoluut geen ramp dat ik die niet haal. Ik loop hier voor de tweede dag op rij een wedstrijd op niveau, ondanks dat het een totaal andere koers was dan gisteren. Ik kan dus alleen maar content zijn, want ik weet nu dat ik mijn mannetje kan staan op dit niveau. De finaleplaatsen zijn niet meer zo ver. Geef mij nog een jaar om te trainen en te groeien en dan denk ik dat finale in Parijs haalbaar is.”

“Ik heb het voorbije jaar echt geleerd om plezier te hebben wanneer ik de piste opstap. Ik trek niet langer naar een kampioenschap met het idee dat het dan moet gebeuren omdat ik er een heel jaar voor gewerkt heb. Als ik echt goed ben, dan komt het er vanzelf wel uit.”