Wat vorig jaar niet lukte, lukte dit jaar met vlag en wimpel. De Belgische Mixed Relay-ploeg heeft zich rechtstreeks kunnen plaatsen voor de finale. Het kwartet strandde op amper drie tienden van het Belgische record. Nochtans was de aanloop naar deze race niet vlekkeloos. Door een regenpauze werd alles een uur uitgesteld en moest de opwarming hernomen worden.

Het BR van 3’11″51, gelopen tijdens de Olympische Spelen in Tokio, blijft voorlopig overeind. De vraag is, hoe lang nog? Tijdens de reeksen van de Mixed Relay op het WK in Boedapest flirtten Robin VanderbemdenImke VervaetFlorent Mabille en Camille Laus al met deze chrono (3’11″81). Het leverde hen een plaats op in de finale.

Vanderbemden, die als startloper het stokje als tweede doorgaf, durft alvast een doel te maken van het BR.

“Een 200m is toch net iets comfortabeler, maar ik voel me goed. Jacques had me gevraagd om snel te starten en dat is gelukt. Al moet ik de beelden nog wel eens bekijken om mijn race te analyseren. Ik kende het Belgisch record niet uit mijn hoofd, maar als we er zo dichtbij waren moet dat zeker een doel zijn in de finale. Op een top 5-plaats mogen we zeker mikken. Wie er in de finale zal lopen is nog niet duidelijk. We mogen maar één atleet wisselen, dus het zal een vrij gelijkaardig team zijn.”

Imke Vervaet: “Tactisch heb ik het goed gedaan”

“Op voorhand werd mij gevraagd om mij vast te bijten in het spoor van de Britten. Dat deed ik. Tactisch heb ik het dus goed gedaan. Dat we pas een uur later aan onze wedstrijd konden beginnen was niet ideaal. Zoiets kan je nu eenmaal niet controleren, dus het was nu zo.”

Florent Mabille: “Had me goed voorbereid op de omstandigheden”

“Het was mijn eerste internationaal kampioenschap. Van de omstandigheden was ik niet zo onder de indruk. Ik heb dit moment heel goed voorbereid en wist wat ik kon verwachten. Tijdens de wedstrijd heb ik alles gegeven. Het gevoel was supergoed. Het schrikt me ook niet af om vanavond eventueel nog een tweede keer te moeten lopen. Daar hebben we op getraind.”

Camille Laus: “Dachten vooraf vooral te moeten strijden om plaats 4 en 5”

“De eerste stap is gezet. De finale is binnen en met de tijd kan ik ook niet ontevreden zijn. Op voorhand dachten we vooral te moeten strijden voor de vierde of vijfde plaats. Een derde plaats leek niet onmogelijk, maar vorig jaar deden Italië en Ierland het beter dan ons. We hielden dus wel rekening met hen. Tijdens mijn race heb ik geprobeerd om Groot-Brittannië en de Verenigde Staten niet te ver uit te laten lopen, want je weet nooit wat er nog achter je aankomt. Nu voldoende proberen rusten, eten en op de massagetafel.”