Voor het tweede jaar op rij vindt het BK alle categorieën niet plaats op de vertrouwde Heizelvlakte. Na een Oost-Vlaamse passage vorig jaar in Gentbrugge, zakken de atleten voor hun titelstrijd komend weekend af naar Brugge. Naast eremetaal staan er voor de toppers ook felbegeerde rankingpunten op het spel. Wie katapulteert zich met een knalprestatie richting het WK in Boedapest?

In tegenstelling tot de driedaagse van vorig jaar, begint de actie in Brugge gewoon op zaterdag. Heel wat grote namen tekenen present. Hieronder vindt u een overzicht van de voornaamste blikvangers en de topfavorieten per discipline.

Sprint: Estafettes creëren enorme weelde in de breedte  

De baanronde voor mannen kondigt zich aan als een spetterend spektakel. Topfavoriet Alexander Doom kwam dit seizoen na een aanslepende hamstringblessure moeizaam op gang, maar de West-Vlaming verbeterde zich bij elk optreden. Vorige week zette hij bovendien zijn topvorm in de verf door in Madrid zijn PR aan te scherpen. Doom lijkt via de ranking nagenoeg zeker van een ticket voor Boedapest. Collega-Tornados Robin Vanderbemden, Jonathan Sacoor en Christian Iguacel proberen in Brugge estafettecoach Jacques Borlée te overtuigen van hun snelle benen. Dat is ook nodig, want met Florent Mabille steekt een nieuwe naam nadrukkelijk zijn neus aan het venster. De atleet van RESC verbaasde op de Nacht van de Atletiek vriend en vijand met een fenomenale 45”71. Zelden waren de plaatsjes voor de 4x400m zó duur.

Florent Mabille – Foto: Floryan Simar

Bij de vrouwen proberen Helena Ponette en Naomi Van Den Broeck hun topvorm te verzilveren. Ze doken allebei in hun vorige twee races onder de 52 seconden en kunnen met een toptijd gouden zaken doen richting Boedapest.

Als vaandeldrager van een sterke Belgische generatie mannen op de 100m topt Kobe Vleminckx de deelnemerslijst. De atleet van AVLL kan zondag voor het vijfde jaar op rij de gouden plak wegkapen. Net zoals vorig jaar werpt de explosieve Ward Merckx zich op als zijn voornaamste concurrent, al maakten ook Jordan Paquot en Rendel Vermeulen al indruk met vlijmscherpe chrono’s. Bij de dames ligt bij afwezigheid van Rani Rosius de weg naar het goud open voor Delphine Nkansa. Toch zal ze haar kampioenenroes uitgeslapen moeten hebben om Elise Mehuys en Rani Vincke af te houden. Dat geldt al helemaal voor de zeer sterk bezette dubbele afstand, waar Nkansa moet afrekenen met Belgian Cheetahs Cynthia Bolingo en Imke Vervaet. Ook hun mannelijke collega Julien Watrin test zijn WK-benen met een uitstapje naar de 200m. Hij mag concurrentie verwachten van sub-21 lopers Antoine Snyders en Victor Hofmans.

(Halve) fond: Ultieme test voor tactische kampioenschapsraces 

Tibo De Smet en Eliott Crestan hebben hun ticket voor de 800 meter op het WK al op zak. Zij zullen net zoals afgelopen winter, toen de Waal aan het langste eind trok, een titanenduel uitvechten. Met verder ook nog Aurèle Vandeputte en Pieter Sisk in de mix, is de startlijst bijzonder goed gestoffeerd. Camille Laus was in het verleden al 2 keer de primus op de 400m. Nu zal ze op haar nieuwe liefde na twee baanrondes moeten afrekenen met Vanessa Scaunet om het goud te veroveren. Met een knalprestatie mag Laus nog dromen van het WK. Op de metrische mijl lijkt niemand in staat om Elise Vanderelst te bedreigen. De atlete van MOHA groeit stillaan naar haar beste vorm toe en zou met een titel in een scherpe tijd een grote stap richting Boedapest zetten. Op diezelfde 1500m plaatste de tandem Ruben VerheydenJochem Vermeulen zich op de Nacht voor het WK. Die tweede zal wellicht iets moeten verzinnen om de sprintsnelle Verheyden af te troeven. Ismael Debjani liep de rechtstreekse limiet voor Hongarije nog niet en dus moet de man van CABW op zoek naar een chrono onder de 3’34”20.

Ook de langste afstand belooft vuurwerk. Op de 5.000m maken John Heymans, Robin Hendrix en Isaac Kimeli jacht op het WK-minimum. Die laatste is in principe wel al zeker van deelname aan de 10.000m. Bij de dames kondigt er zich een duel aan tussen Lisa Rooms en Chloé Herbiet.

Isaac Kimeli en Robin Hendrix – Foto: Peter Wagemans

Horden en steeple: spannende strijd voor het hoogste schavot

Michael Obasuyi toonde afgelopen weekend in Madrid dat hij dit jaar nog tot mooie dingen in staat is op de hoge horden. Uittredend kampioen Nolan Vancauwemberghe zal daarom zijn tenen mogen uitkuisen om aanspraak te maken op een bisnummer. Bij de dames neemt de ervaren Anne Zagré het in een RESC-duel op tegen de jeugdige Yanla Ndjip-Nyemeck. Meerkampsters Noor Vidts en Nafi Thiam zullen zich in aanloop naar Boedapest ook mengen in de strijd om de medailles. Op de baanronde met obstakels is kersvers Belgisch recordhoudster Hanne Claes al zeker van tickets voor WK én Spelen. Haar Leuvense clubgenote Nina Hespel, die ei zo na een medaille wegkaapte op het EK beloften, komt in principe het dichtst in de buurt. Bij de heren steekt er geen topfavoriet bovenuit, al zal junior Mimoun Abdoul Wahab moeilijk te kloppen zijn als zijn EK-vorm die van het WK vorig jaar benadert. Toen werd hij na een fantastisch toernooi zesde.

Op de 3.000m steeple is de mannentop breder dan ooit. Liefst vijf atleten waren dit seizoen al sneller dan 8’44. Rémi Schyns en Clément Deflandre, allebei uitkomend voor Herve, toppen de deelnemerslijst. Daarnaast mag ook Tim Van de Velde niet uitgevlakt worden. Bij de vrouwen gaat Eline Dalemans op zoek naar haar vijfde titel op rij, al is het gissen naar haar vormpeil.

Springnummers: WK-gangers verticaal, spanning troef horizontaal

In het hoogspringen is de favorietenrol weggelegd voor Merel Maes. Het supertalent reist over twee weken af naar Jeruzalem voor het EK junioren en mag wellicht ook haar valiezen pakken voor Boedapest. Met concurrentie van Zita Goossens en Yorunn Ligneel krijgt ze in Brugge nog een ideale test voorgeschoteld. Bij de mannen wordt WK-ganger Thomas Carmoy uitgedaagd door Jef Vermeiren, die zelf ook naar Hongarije lonkt.

Merel Maes – Foto: Erik Van Leeuwen

In de spannende zandbakdisciplines zal niemand zich zegezeker wanen. Yanni Sampson en Maité Beernaert zijn op papier de te kloppen namen in het verspringen. Die laatste zal onder meer moeten afrekenen met juniore Sennah Vanhoeijen, die haar EK-zevenkamp voorbereidt. Het hinkstapspringen belooft een Waals duel te worden tussen Saliyya Guisse en Ilona Masson. Bij de mannen kondigt de driesprong zich aan als een driestrijd tussen Désiré Kingunza, Gregory Geerts en Bjorn De Decker.

Met de polsstok steken Leuvenaars Ben Broeders en Elien Vekemans hoog boven de rest uit. Broeders is al zeker van het WK en zal vooral proberen vertrouwen te tanken. Vekemans maakt na een fantastisch seizoen, met Europees beloftezilver als hoogtepunt, steeds nadrukkelijker aanspraak op een selectie voor Hongarije via de ranking.

Werpnummers: Milanov voor eigen volk, Sterckendries en Boumkwo voor de punten

Geboren Bruggeling Philip Milanov legt in zijn thuisstad de laatste hand aan zijn WK-voorbereiding. Via de ranking is hij vrijwel zeker van deelname aan het discuswerpen, maar ook de rechtstreekse kwalificatie-eis ligt binnen handbereik. Bij de dames hebben Babette Vandeput en Anouska Hellebuyck allebei drie gouden BK-plakken in hun kast hangen. In een rechtstreeks duel maken zij uit wie de leiding neemt.

Het hamerslingeren is zoals steeds een kolfje naar de hand van Rémi Malengreaux en Vanessa Sterckendries. Zij zit momenteel nét aan de goede kant op de WK-wip. Dat geldt dan weer nét niet voor haar hameruitdaagster Jolien Boumkwo in het kogelstoten. Zij zal haar zinnen zetten op een zevende outdoortitel met een bijhorende monsterworp. Ook Noor Vidts staat op de deelnemerslijst. Bij de heren belooft het spannend te worden tussen Andreas De Lathauwer en Kwinten Cools.

Jolien Boumkwo – Foto: Sona Maleterova for European Athletics

De speertitel kan Timothy Herman bijna niet ontglippen. De Meetjeslander is na zijn oerknal in Nairobi al even zeker van het WK en kan zich nog een laatste keer testen. Bij de dames kiest Nafi Thiam ervoor om haar werparm nog eens aan het werk te zetten. Als ze haar speer voorbij die van Pauline Smal kan prikken, schrijft hét Belgische atletiekicoon nog maar eens een titel bij op haar palmares.

Alle informatie over het BK leest u hier.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.