Faith Kipyegon heeft voor de derde keer dit seizoen een wereldrecord op haar naam geschreven. Tijdens de Diamond League in Monaco vermorzelde de koningin van de middellange afstanden de snelste tijd ooit op de mijl. Met 4’07″64 dook ze bijna een handvol seconden onder het voormalig wereldrecord van Sifan Hassan. Zij liep in 2019 naar 4’12″33.

2023 is zonder meer het jaar van Faith Kipyegon. Begin juni scherpte de tweevoudige olympische én wereldkampioene het wereldrecord op de 1500m aan. In Florence liep ze toen naar een fenomenale 3’49″11 waarmee ze de eerste atlete ooit was die onder de 3’50 dook. Amper een week later schreef ze in Parijs ook het wereldrecord op de 5.000m op haar naam. Ze liep toen weg van Letesenbet Gidey, de voormalige wereldrecordhoudster, en schreef wederom geschiedenis met 14’05″20.

Tijdens de Diamond League in Monaco had Kipyegon haar zinnen gezet op het vier jaar oude wereldrecord van Sifan Hassan op de mijl. Opnieuw liet het 29-jarige fenomeen monden openvallen. In het Stade Louis II liep Kipyegon in de slotronde makkelijk weg van de Wavelights die het wereldrecord aanduidden. Ze raasde door en liet de klok stoppen na een fenomenale 4’07″64, bijna vijf volle seconden onder het wereldrecord.

En zo heeft Kipyegon in een tijdspanne van nog geen twee maanden maar liefst drie wereldrecords op haar naam geschreven. Voeg daarbij nog haar twee olympische titels en haar twee wereldtitels op de 1500m en we mogen zonder aarzeling beginnen spreken over ’the Greatest of All Time’.

Kipyegon zal op het WK in Boedapest ook de te kloppen vrouw zijn. Ze kan daar haar palmares nog extra kleur geven met een eerste wereldtitel op de 5.000m.

Ook verderop in de race was er reden tot juichen. Alle dertien finishers scherpten hun PR op deze afstand aan en maar liefst zes atleten keren huiswaarts met een nieuw nationaal record. Ciara Mageean kwam bovendien tot op twee seconden van het Europees record dat Hassan nog wel in handen heeft.