Tobi Amusan zal op het WK in Boedapest dan toch de spikes aanbinden. De wereldrecordhoudster en titelverdedigster op de 100m horden werd vorige maand nog geschorst wegens het niet nakomen van haar whereabouts-verplichtingen. Het Disciplinair Tribunaal oordeelde gisteren echter dat er geen dopingregel overtreden zou zijn.

Groen licht voor Tobi Amusan. De hordenspecialiste heeft in extremis te horen gekregen dat ze toch haar wereldtitel mag verdedigen op het WK in Boedapest. Vorige maand kwam nochtans het nieuws naar buiten dat Amusan drie dopingcontroles miste in een tijdspanne van twaalf maanden. Een overtreding waar normaal een schorsing van twee jaar aan vasthangt. Onder meer spurtbom Christian Coleman maakte zich hier in het verleden ook aan schuldig. Het kostte hem toen de Olympische Spelen in Tokio.

Amusan beweerde altijd zuiver gelopen te hebben en zelfs nog getest geweest te zijn net voor haar ‘missed test’. Ze vocht de beslissing aan bij het onafhankelijk Disciplinair Tribunaal van de Athletics Integrity Unit (AIU) en kreeg gelijk. Daardoor werd de schorsing met onmiddellijke ingang ingetrokken en zien we de 26-jarige atlete toch nog op het WK. De atlete heeft uiteindelijk nog geen maand op non-actief gestaan. 

Op sociale media reageerde de wereldrecordhoudster op het nieuws. “Ik ben blij dat ik dit achter mij kan laten en ik kijk ernaar uit om mijn titel op het WK te verdedigen. Ik ben altijd al voorstander geweest van een schone sport en zal dat ook altijd blijven.”

Amusan werkt op dinsdag de reeksen van de 100m horden af op het WK.