Drie landgenoten lieten afgelopen nacht van zich horen tijdens het On Track Fest in Walnut, California. John Heymans en Lisa Rooms verzilverden beiden hun trainingsstage door een stevig PR op de 5.000m neer te zetten. Op de 10.000m deed Chloé Herbiet bijna een minuut beter dan haar vorige recordtijd. Het trio komt zo elk de top 10 aller tijden binnen in België.

De voorbije weken vonden heel wat atleten onderdak in het Amerikaanse Flagstaff om op hoogte hun zomerseizoen voor te bereiden. John Heymans was de eerste die midden maart al de oversteek maakte naar deze trekpleister voor lange afstandslopers.

Heymans kende echter geen vlekkeloze voorbereiding. Amper een week na aankomst dwong een blessure aan de achillespees de DCLA-atleet al tot alternatief werk. Na heel wat trainingen op de fiets en de crosstrainer, kon hij midden april het loopwerk weer hervatten. Ondanks het oponthoud stond Heymans afgelopen nacht toch aan de start van zijn eerste 5.000m.

Heymans, die na het EK vastberaden was om zijn gemiste 3.000m-finale door te spoelen met een sterke prestatie outdoor, hield woord. Onze landgenoot vatte de hele race voorin post en had op het einde nog een versnelling in huis om als eerste te finishen in een dik PR van 13’16″88. Het brengt hem op een achtste plaats op de Belgische ranking aller tijden. In Europe liepen dit (prille) seizoen slechts twee atleten sneller. Voor een ticket naar het WK in Boedapest moet het echter nog sneller. Daarvoor is 13’07 nodig.

Lisa Rooms en Chloé Herbiet trekken lijn van winterseizoen door

Lisa Rooms en haar rivale uit het veldlopen, Chloé Herbiet spelden ook voor het eerst dit seizoen een startnummer op. Rooms koos eveneens voor de 5.000m terwijl Herbiet de 10.000m betwistte. De Belgische kampioene in het veld bewees wederom een grote stap voorwaarts gezet te hebben. Ze liep na een heel constante koers binnen in een sterke 15’26″27, bijna een halve minuut onder haar PR dat ze vorig jaar op het EK in München neerzette. De atlete van Grete Koens schuift zo op naar de negende plaats op de Belgische ranking, net achter Louise Carton.

Foto: Peter Wagemans

Op de 10.000m stond Herbiet er het tweede deel van de race grotendeels alleen voor. Toch slaagde de vice-Belgische kampioene veldlopen er op het einde nog in om te versnellen. Ook de Rock’ n run-atlete deed gevoelig beter dan haar vorige besttijd. Met 32’38″80 was ze zo’n 50 seconden sneller dan ooit, goed voor een zevende plaats op de Belgische ranking.