Mondo Duplantis heeft meteen indruk gemaakt bij zijn terugkeer in competitie. Op de Mondo Classic in ‘zijn’ Uppsala vloog de Zweed over 6m10. Dat is de beste seizoensopener ooit in de geschiedenis van het polsstokspringen. Ben Broeders moest, in het bijzijn van zijn nieuwe trainers, vrede nemen met 5m67. Onze landgenoot probeerde tot drie keer toe op een nieuwe Belgische recordhoogte van 5m82.

Dé mannelijke atleet van het jaar 2022 aan 2023 met een heuse knaller begonnen. Mondo Duplantis organiseerde voor eigen volk in Uppsala ‘The Mondo Classic’, een polsstokwedstrijd met de tien beste atleten van het moment, inclusief onze landgenoot Ben Broeders. Die laatste is sinds oktober een trainingsmakker van de wereldrecordhouder. Broeders wipte op Zweedse bodem vlot over 5m67, maar vervolgens ging de lat meteen naar 5m82. Twee keer lukte het helemaal niet voor de atleet van DCLA. In zijn derde en laatste poging kwam hij alvast in de buurt van een nieuw BR.

Beter verging het Duplantis. De Zweed voerde een heuse show op door over 6m00 te wippen bij zijn terugkeer in competitie. De lat ging daarna naar 6m10. Duplantis ondervond – niet onlogisch zonder enige vorm van competitie in de benen – wat moeilijkheden. In zijn ultieme poging lukte het dan toch. Het dak in de IFU Arena ging eraf en dat was meer dan terecht, aangezien hij de beste seizoensopener ooit neerzette. De lat ging nadien nog richting een nieuw WR van 6m22, waarvoor Duplantis een nieuwe polsstok bovenhaalde. Die hoogte bleek zelfs voor de machtige Zweed – voorlopig – een fractie te hoog gegrepen. Of Duplantis het EK in Istanboel voor zijn rekening neemt, is voorlopig onduidelijk. De wereldrecordhouder wil zich namelijk volop focussen op de aanloop naar het WK in Boedapest van komende zomer. KC Lightfoot en John Ernest Obiena vervolledigden het podium met knappe sprongen van 5m91.