De trofee van ‘Rising Star heeft ze niet gestolen. Helena Ponette verbeterde deze zomer haar PR op de 400m met bijna 2,5 seconden. Op het WK indoor was de 22-jarige atlete nog reserve, maar in het zomerseizoen ontpopte ze zich tot één van de vaste waardes bij de Belgian Cheetahs. “Het WK indoor gaf mij enorm veel stimulans om er vaker bij te zijn.”

“Mijn verwachtingen aan het begin van het seizoen waren het lopen van de limiet voor de Universiade en het BR op de 300m aanscherpen.” Zo begon Helena Ponette aan haar terugblik op haar doorbraakseizoen.

De limiet voor de Universiade kwam er al snel, al werd dat kampioenschap omwille van corona al even snel geschrapt. Ook dat BR bij de beloften kwam er, maar er volgde nog veel meer. Zoveel dat Ponette bijna vergat dat ze afgelopen winter met de Belgian Cheetahs al mee mocht naar het WK indoor.

“Door een ijzertekort kon ik weinig indoorwedstrijden lopen. Het bleek toch genoeg om als reserve voor de 4x400m-ploeg mee te mogen naar het WK indoor. Ik was eerlijk gezegd opgelucht dat ik er niet moest lopen. Het was allemaal nog heel nieuw voor mij en zo’n indoorwedstrijd verloopt altijd heel chaotisch. Ik heb er veel motivatie uitgehaald voor de maanden nadien. Het gaf enorm veel stimulans om het nog eens mee te maken. Zonder de Cheetahs was ik nooit zo ver geraakt.”

Hele seizoen op niveau

Op het BK in Gentbrugge ontbolsterde Ponette helemaal met een ietwat verrassende tweede plaats. Het leverde haar een ticket op naar het WK en EK waar ze deze keer niet vanaf de zijlijn moest toekijken. Op het einde van een lang seizoen was het vet nog steeds niet van de soep. Ook op de Memorial van Damme stond de atlete er. Ze scherpte toen het BR op de 400m bij de beloften aan.

“Toen ik mij plaatste voor de Universiade, dacht ik mijn beste wedstrijd ooit gelopen te hebben. Op het BK liep ik, ondanks een mindere voorbereiding door de examens, plots nog een seconde sneller. Toen kwam het besef dat ik in de 4x400m-ploeg kon geraken. Net voor het EK baalde ik heel even dat ik mijn eigen kans niet mocht wagen, ook al stond ik hoog genoeg in de ranking. Ik was vierde Belgische, dus individueel was geen optie. Na één dag kon ik die teleurstelling achter mij laten en me volop op de Belgian Cheetahs focussen. Ik was blij dat ik me op de Memorial van Damme toch nog individueel kon tonen. Het was een mooie bevestiging en een geweldige ervaring om zoveel applaus in ontvangst te mogen nemen. Het gaf een enorme boost om er nog één keer alles uit te halen.”

Foto: Jeroen De Meyer

Extra training en meer herstel

Ponette gaat met een compleet andere status het nieuwe seizoen in. Zelf merkt ze niet al te veel veranderingen en blijft ze ook voorzichtig om doelstellingen uit te spreken.

“Ik kan niet zeggen dat ik op fysiek vlak een supergroot verschil merk met een jaar geleden. Mentaal sta ik er wel iets anders. Ik kan op meer ondersteuning rekenen van Sport Vlaanderen en de federatie. Daarnaast heb ik voor een iets lichter studieprogramma gekozen. Dat is misschien het grootste verschil voor mij. Ik zal iets meer op mijn herstel kunnen focussen en het geeft me ook de kans om wekelijks één extra training af te werken.  Dit jaar staat er een EK indoor, WK outdoor en Universiade op de planning. Ik wil me zeker op deze kampioenschappen richten, maar ik zal wel zien of het effectief zal lukken”, aldus de pupil van Koen Bellemans.