De Wanda Diamond League is met een heuse knaller afgesloten in het Zwitserse Zürich. Na de hoogspringsters gisteren was het vandaag de beurt aan de atleten in het polsstokspringen om de show te stelen. Mondo Duplantis wipte over 6m06,  Anzhelika Sidorova vloog als derde vrouw ooit in openlucht over vijf meter. Femke Bol triomfeerde op de lage horden met een duik onder 53 seconden. Christine Mboma scherpte haar eigen WR bij de junioren aan op de halve baanronde. Een beknopt overzicht van meer dan vier uur topatletiek.

De allereerste superfinale van de Wanda Diamond League in het Zwitserse Zürich mag na afloop zeker een succes genoemd worden. Na zeven proeven in het stadscentrum gisteren, stonden nog maar eens 25 disciplines op de planning in het Letzigrund Stadion. Het polsstokspringen zorgde al vroeg op de avond voor spektakel. Anzhelika Sidorova vloog namelijk in haar derde poging over 5m01, goed voor een meetingrecord, Diamond League-record én een beste wereldjaarprestatie. De vice-olympische kampioene die onder neutrale vlag uitkomt is zo pas de derde vrouw die in openlucht over vijf meter springt. Olympisch kampioene Katie Nageotte verging het minder. De Amerikaanse zag haar lange reis naar Zwitserland niet beloond, aangezien ze drie keer in de fout ging op haar aanvangshoogte. Ook Mondo Duplantis liet zich na een weergaloze avond afgelopen vrijdag op de Allianz Memorial Van Damme gelden. Op 5m98 was de zege en het meetingrecord al binnen. Vervolgens vloog de Zweed in zijn eerste poging over 6m06, wat het beste deed verhopen op een mogelijk WR. Zelfs Duplantis heeft grenzen, want de lat ging ondanks de felle steun van het publiek drie keer liggen.

Op de lage horden bewees Femke Bol dat ze na een lang jaar vol wedstrijden en medailles nog altijd hongerig was naar méér. De Nederlandse stoomde op de baanronde met hindernissen naar de zege in 52″80 en blijft zo in 2021 ongeslagen in de Diamond League in haar discipline. Begin volgende week sluit ze haar seizoen af in Bellinzona. Karsten Warholm was de afgelopen weken wat op de sukkel met vermoeidheid, maar bewees met een krachtige 47″35 dat hij dé man is op de 400m horden. Christine Mboma snelde op de 200m naar de jackpot door haar eigen WR bij de junioren aan te scherpen tot 21″78. De Jamaicaanse Shericka Jackson en wereldkampioene Dina-Asher Smith vervolledigden het podium met 21″81 en 22″19. Asher-Smith nam vooraf ook al de 100m voor haar rekening waarin ze met 10″87 een knappe tweede plaats behaalde. Er was echter geen kruid opgewassen tegen Elaine Thompson-Herah die een zoveelste meetingrecord op haar naam zette in 2021 met een tijd van 10″65.

Bij de mannen waren Fred Kerley en Andre De Grasse de hoofdrolspelers op de korte sprint. Kerley trok het laken naar zich toe op de 100m met een snedige 9″87, De Grasse volgde twee honderdsten later op plaats twee. Op de 200m was Kenneth Bednarek aan het feest in een scherpe 19″70, ook hier werd De Grasse tweede op twee honderdsten van de zege. Kerley klokte als derde af na 19″83. Op de hoge horden was de Amerikaan Devon Allen de eerder verrassende winnaar in een knappe tijd van 13″06. Allen bleef onder meer olympisch kampioen Hansle Parchment voor. Bij de vrouwen snelde Tobi Amusan naar een Afrikaans record op weg naar haar zege in de Diamond League. Nadine Visser etaleerde haar hoogvorm door nog maar eens een hap uit haar eigen Nederlands record te nemen. Met 12″51 deed Visser zeven honderdsten beter dan haar recordtijd van nog geen twee weken geleden in Parijs.

De meest beklijvende duels van de avond werden uitgevochten op de 1500m. Sifan Hassan leek na een relatief trage koers op weg om olympisch kampioene Faith Kipyegon voorbij te sprinten. Hassan had niet gerekend op de weerbaarheid van de Keniaanse, die uiteindelijk twee honderdsten voor onze noorderbuur bleef met 3’58″53. Bij de mannen werd het eveneens een strijd op het scherpst van de snee tussen olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen en de Keniaanse uitdager van dienst Timothy Cheruiyot. Ingebrigtsen probeerde de Keniaan wel aan te vallen, maar beet zijn tanden stuk op een ijzersterke Cheruiyot, die met 3’31″37 zich enigszins kon revancheren na een moeilijk zomerseizoen. Ook de 400m bij de mannen leverde sensatie op. Kirani James, die in Tokio het brons won op de baanronde en zo alle medaillekleuren in z’n kast heeft liggen, leek op weg naar de zege, tot de Amerikaan Michael Cherry sterk kwam opzetten. Cherry, vorige week goed voor de zege op de Memorial Van Damme, had niet gerekend op het feit dat James nog zou antwoorden op zijn impuls. De Amerikaan gooide zichzelf over de finish om de bloemen te pakken in 44″41, één honderdste sneller dan James. Bij de vrouwen ging de zege ook naar de Verenigde Staten met Quanera Hayes in 49″88.

Op de dubbele baanronde bewees juniore Keely Hodgkinson hoe volwassen ze wel is op haar jonge leeftijd. De Britse bleef geduldig zitten in het spoor van de Jamaicaanse Natoya Goule om met een razendsnelle laatste rechte lijn uit te pakken. Met 1’57″89 bleef ze de Amerikaanse Kate Grace en Goule voor. Bij de mannen was het Kenia boven na een heruitgave van de olympische finale. Emmanuel Korir wist Ferguson Rotich achter zich te houden na een prangende sprint waarin Rotich de lont aan het vuur stak. Korir klokte af na 1’44″56, Rotich volgde 40 honderdsten later als de nummer twee. Yulimar Rojas haalde verschroeiend uit in het hinkstapspringen bij de vrouwen. De Venezolaanse vloog in haar laatste poging naar 15m48, nadat ze eerder in de competitie al 15m27 noteerde. De olympische kampioene is na dit seizoen in het bezit van zes van de tien beste sprongen aller tijden. Bij de mannen was de Portugees Pedro Pablo Pichardo met voorsprong de sterkste. Pichardo noteerde 17m70 in zijn zesde en laatste beurt, nadat hij eerder al zegezeker was.

In het discuswerpen ging de winnares bij de vrouwen, Valarie Allman, terecht met alle aandacht lopen. De olympische kampioene wierp haar projectiel 69m20 ver. Ze deed zo net geen twee meter beter dan Sandra Perkovic, die zo geen zevende diamant in haar kast kan zetten. Bij de mannen was Daniel Stahl maar wat blij met zijn zege, al hoopte hij op meer dan een beste worp van 66m49. Het speerwerpen werd een Duitse onderonsje. Johannes Vetter was in tegenstelling tot in Tokio wél op de afspraak en stelde met 89m11 orde op zaak. Zijn landgenoot Julian Weber werd knap tweede. Christin Hussong maakte het feestje compleet door de zege bij de vrouwen te pakken met een worp van 65m26. Publiekslieveling Gianmarco Tamberi voerde een heuse show op in het hoogspringen. De olympische kampioen vloog over 2m34 en nam na afloop ruim de tijd om te vieren met de toeschouwers. Ook tijdens zijn competitie verzorgde de Italiaan de sfeer.

De volledige uitslag kan u hier terugvinden.