In het Zwitserse Zürich zijn gisteren de eerste winnaars van de Diamond League gekroond. Daarnaast mochten vijf jonge Belgische talenten optreden in het voorprogramma. Op de Grote Markt in Brussel mocht de beste kogelstootster dan weer de Diamond Trophy in de lucht houden. Het relaas vindt u hieronder.

Caterine Ibargüen gaat vanavond voor de dubbel. – Foto: Erik Van Leeuwen

De Colombiaanse Caterine Ibargüen is de enige die nog kans maakt op twee overwinningen in de Diamond League. Gisteren ging ze aan de haal met de trofee van het hinkstapspringen. Die won ze met 14m56 waarbij ze slechts één luttele centimeter beter deed dan Shanieka Ricketts. Vandaag probeert ze datzelfde kunstje over te doen in het verspringen. De Russische Maria Lasitskene was al bezig aan een sterk jaar en daar doet ze nu nog een ferme zege bovenop. In Zürich wipte ze over 1m97. “Deze overwinning was zeer belangrijk voor mij. Mijn hoofddoel volgend jaar is het WK waar ik mijn titel wil verdedigen.”

De Griekse Katerina Stefanidi noteerde in het polsstokspringen met 4m87 nog een seizoensbeste. Het leverde haar meteen de eindoverwinning op. Tatsiana Khaladovich, uit Wit-Rusland, hoorde de jackpot rinkelen bij haar laatste poging. Ze sprong dankzij haar 66m99 van plaats drie naar één, een verschil van om en bij de 34.000 euro. Om nog maar eens te onderstrepen dat er een pak geld te verdienen is voor de winnaar.

Caster Semenya toonde zich autoritair op de 800m die ze won in 1’55″27. Conseslus Kipruto verliep het iets moeizamer op de 3000m steeple toen hij na iets meer dan een ronde zijn schoen verloor. Op het einde kon hij nog nipt Souffiane El Bakkali voorbijsnellen. Ze werden één en twee in 8’10″15 en 8’10″19. “Ik heb veel pijn”, vertelde de winnaar achteraf aan de organisatie. “Ik ben geblesseerd door mijn linkerschoen te verliezen, ook al heeft het mij gemotiveerd om zo hard mogelijk te strijden.” Noah Lyles, niet geplaatst voor de 100m, snelde ondanks lichte tegenwind naar 19″67. Hij won en verbleef amper twee honderdsten boven zijn reocrd.

Tom Walsh – Foto: Wikimedia Commons

Het enige meetingrecord van de avond was dat van Tomas Walsh. In het kogelstoten kwam hij tot 22m60. Sifan Hassan mag eveneens de dubbel vergeten, zij moest Helen Obiri voor zich dulden op de 5.000m en was niet tevreden over haar wedstrijd. In Brussel kan ze dat vandaag goedmaken. Andere winnaars van de avond waren Kyron McMaster (400m horden), Luvo Manyonga (verspringen), Timothy Cheruiyot (1500m), Andreas Hofmann (speerwerpen), Dalilah Muhammad (400m horden), Fred Kerley (400m). Op de Grote Markt in Brussel kroonde de Chinese Lijiao Gong zich met 19m83 tot de beste.

Belgisch geweld

Michael Obasuyi en Thomas Carmoy mochten gezamenlijk aantreden op de 110m horden. Obasuyi werd vijfde in 14″38. Carmoy moest vrede nemen met 14″93 en een zevende plek. Ook Eléa Henrard en Vanessa Scaunet vormden een Belgisch duo. Op de 800m werd er gelopen voor een snelle chrono. Henrard kwam uit op 2’08″71, Scaunet noteerde 2″13″54. Dylan Owusu nam de 400m horden voor zijn rekening. Hij werd vijfde in 52″17.

Alle resultaten kan u hier bekijken. Hieronder kan u alle hoogtepunten bekijken in een samenvattend filmpje.