Morgen vindt in Zürich de eerste finale van de Diamond League plaats. Alleen atleten die in de voorgaande Diamond League-meetings veel punten konden sprokkelen maakten kans op dat felbegeerde finaleticket. Kevin Borlée is de enige Belg die in actie zal komen. Dat heeft hij mede te danken aan de blessure van wereldkampioen Wayde van Niekerk.

Het nieuwe concept van de Diamond League zal donderdag in het Zwitserse Zürich hopelijk zijn vruchten afwerpen. De eerste finale is namelijk een voorbode van hoe het er op de Memorial Van Damme aan toe zou kunnen gaan. De beste atleten van de voorgaande meetings strijden er in een rechtstreeks gevecht voor de glinsterende diamant. Iemand die al heel wat Diamond League-punten achter zijn of haar naam heeft staan kan zomaar naast de eindoverwinning grijpen, en dat kan wel eens voor zeer spannende wedstrijden zorgen!

Renaud Lavillenie – foto: Jasper Jacobs

Bij het polsstokspringen is het vooral uitkijken naar de Fransman Renaud Lavillenie. Hij stak de Diamond League van 2010 tot 2016 op zak. Onlangs werd hij derde op het WK en in Zwitserland ziet hij zowel de wereldkampioen als de vicewereldkampioen terug. Hoogspringer Mutaz Barshim kwam in Birmingham tot een seizoensbeste van 2m40 en verkeert duidelijk nog in goede vorm. Ook hij is morgen een eye-catcher.

Mo Farah – Foto: Erik Van Leeuwen

Heel wat Kenianen aan de start van de 1500m bij de mannen. Daar worden twee hazen voorzien om een toptijd te realiseren, al kan er ook tactisch worden gelopen. De eindoverwinning gaat immers gepaard met heel wat prijzengeld. Elijah Manangoi behoort daar bij de topfavorieten. Dat is Mo Farah zeker en vast ook op de 5.000m. Caster Semenya neemt die favorietenrol dan weer op zich bij de dubbele baanronde.

Verder hebben we ook onze Kevin Borlée aan de start van de 400m. Hij werd opgevist nadat Wayde van Niekerk forfait moest geven wegens een blessure. Vanuit baan twee zal de Belgian tornado trachten om er nog eens alles uit te persen. Na zijn geslaagd optreden in Londen zit er zeker een chrono onder de 45 seconden in. Andere klinkende namen voor donderdag zijn Dafne Schippers en Elaine Thompson (200m), Ruth Jebet (3.000m steeple), Sally Pearson (100mH) en Justin Gatlin (100m).

Voor dat de grote sterren van start gaan staat er ook een Young Diamonds Challenge gepland. Daarbij mogen drie Belgen proeven van wat internationale ervaring. Eliott Crestan neemt de 800m voor zijn rekening. Tuur Bras loopt de 110mH en Manon Depuydt waagt haar kans op de 200m.

De volledige deelnemerslijsten en het uurrooster kan u hier terugvinden.