Amper twee dagen na de Allianz Memorial Van Damme stond in Berlijn met de ISTAF één van de oudste meetings wereldwijd op de planning. Een handvol Belgen, met onder meer de broers Borlée, trok naar de Duitse hoofdstad om het zomerseizoen in schoonheid af te sluiten. Schitteren deden onze landgenoten niet echt. Een glansrol was wel onder meer weggelegd voor Valarie Allman, die in het discuswerpen voorbij 70 meter wierp.

Twee dagen na de Allianz Memorial Van Damme verscheen een trosje Belgen aan de start van de ISTAF in Berlijn. KevinJonathan en Dylan Borlée waren vrijdagavond van de partij tijdens de Memorial. In Berlijn opteerde het trio opnieuw voor een baanronde, mét succes, want Dylan greep de zege in 45″96 voor Jonathan en Kevin die net boven 46 seconden bleven. Dat volledige Borlée-podium toverde een hemelsbrede glimlach op in het geval van de drie 400m-specialisten. De tweelingbroers zouden in principe een punt zetten achter hun carrière na dit seizoen, maar gezien het feit dat Jonathan in schoonheid wil eindigen na een moeilijke zomer, lijkt de kans groot dat zowel Kevin als hij nog zeker een jaartje doorgaan.

Jochem Vermeulen strandde in de aanloop naar het EK op een zucht van de rechtstreekse limiet voor dat EK. Net daarom kwam onze landgenoot nog een aantal keer in actie op zijn geliefkoosde 1500m. Vermeulen deed het niet onaardig door zijn seizoen af te sluiten met 3’37″51. Belgisch recordhouder Ismael Debjani haalde de finish voor de zoveelste keer dit jaar niet. In het speerwerpen kwam Timothy Herman aardig uit de verf met een beste worp van 76m78. De zege ging naar de Europese kampioen Julian Weber, die voor eigen volk goed was voor 84m90.

Rani Rosius moest haar plaatsje op de Memorial Van Damme afstaan aan Delphine Nkansa. In Berlijn kreeg de Belgische kampioene de kans om zich te bewijzen, maar de atlete van AVT zou met 11″63 ruim boven haar PR blijven. De zege ging in het Olympiastadion naar Daryll Neita in 11″00. Grant Holloway bereidde zich in Berlijn voor op de Diamond League-finale op de hoge horden. De tweevoudige wereldkampioen stelde niet teleur met de zege in 13″05, al moet hij het volgende week wel opnemen tegen de man in vorm: de Jamaicaan Rasheed Broadbell. Op de lage horden noteerde Karsten Warholm een knappe 47″24, slechts een fractie boven zijn seizoensbeste.

Malaika Mihambo was voor eigen volk heer en meester in de zandbak. De tweevoudige wereldkampioene was goed voor 6m92 op eigen bodem. Valarie Allman pakte in het discuswerpen net zoals vorig jaar uit. Allman wierp in haar zesde poging voorbij 70 meter met 70m06, haar vijfde competitie waarin ze voorbij die magische grens gaat. In het polsstokspringen was onze noorderbuur Menno Vloon goed voor een Nederlands record in openlucht met een sprong over 5m88. Hij behaalde zo de zege voor Ernest-John Obiena, die afgelopen vrijdag ene Mondo Duplantis nog verschalkte op de Memorial.