Vier finales op dag vijf in Hayward Field én wat voor een finales. De 400m horden bij de mannen leverde zoals verwacht spektakel op. Het was de jongste van de favorieten, Alison dos Santos, die naar het goud stormde in een waanzinnige 46″29. Wereldrecordhouder Karsten Warholm finishte niet op het podium. Jake Wightman zorgde in de 1500m-finale voor de verrassing van de avond. De Brit hield Jakob Ingebrigtsen achter zich na een machtige slotronde. Yaroslava Mahuchikh loste haar favorietenrol niet in tijdens het hoogspringen. De Oekraïense moest de zege aan Elanor Patterson laten. Kristjan Ceh was oppermachtig met de discus en wierp het kampioenschapsrecord aan flarden.

De 400m horden bij de mannen kon een heruitgave van de olympische finale van vorig jaar in Tokio worden. Al was het algemeen geweten dat Karsten Warholm door een hamstringblessure in de aanloop naar het WK niet over dezelfde superbenen beschikte. Alison dos Santos had wél superbenen en dat bewees de jonge Braziliaan met verve. In een duel met Rai Benjamin was Dos Santos gewoonweg een niveau hoger. Op weg naar de wereldtitel knalde hij weg van alles en iedereen. Aan de finish stopte de klok na 46″29, een kampioenschapsrecord, verbetering van zijn derde prestatie aller tijden én een Zuid-Amerikaans record.

Het lijdt geen twijfel dat Santos op termijn kan bewijzen dat er opnieuw een atleet onder 46 seconden duikt op 400m horden. Benjamin, die de afgelopen weken ook op de sukkel was met knieproblemen en een coronabesmetting, greep het zilver in 46″89. Zijn landgenoot Trevor Bassit was goed voor het brons. Warholm werd uiteindelijk pas zevende. De Viking was bijzonder nederig in het verlies én was er als de kippen bij om Dos Santos te feliciteren.

Nog zo’n razendspannende finale was de 1500m voor mannen waarin alle ogen gericht waren op olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen. Het waren echter de Kenianen Abel Kipsang en Timothy Cheruiyot die aan de boom gingen schudden in de openingsfase. Ingebrigtsen kwam voor het eerst aan de leiding met nog goed twee ronden voor de boeg. De Noor hield het tempo hoog, waardoor het aantal medaillekandidaten kleiner en kleiner werd. Ingebrigtsen plaatste aan de bel een eerste versnelling. Jake Wightman kon als enige aanhaken en dan gebeurde het ondenkbare: Wightman snelde bij het ingaan van de laatste 200 meter voorbij Ingebrigtsen. De Noor zette nog alle zeilen bij, maar het was Wightman – wiens vader Geoff stadionomroeper was op het moment van de zege van zijn zoon – die voor misschien wel de grootste verrassing van het kampioenschap zorgde tot nu toe. Ingebrigtsen moest vrede nemen met het brons. De Spanjaard Katir vervolledigde het podium in wat een volledig Europees getinte top vijf was.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1549632332918919170

In het discuswerpen ging het goud naar de Sloveen Kristjan Ceh. De nog altijd maar 23-jarige discuswerper wierp in zijn derde poging een monsterachtige 71,13 meter, goed voor een kampioenschapsrecord. Ceh had uiteindelijk twee meter overschot op de nummers twee en drie. Tiener Mykolas Alekna en zijn meer ervaren landgenoot Andrius Gudzius zorgden voor een Litouws feestje met respectievelijk 69m27 en 67m55. Titelverdediger Daniel Stahl viel net naast het podium, nadat hij in zijn derde poging voorbij 69 meter wierp, maar die poging alsnog ongeldig werd verklaard na het bestuderen van de camerabeelden.

In het hoogspringen was het op papier uitkijken naar één vrouw: Yaroslava Mahuchikh. De 20-jarige Oekraïense wilde haar door oorlog geteisterde land goud schenken, maar de Australische Eleanor Patterson stak daar een stokje voor. Patterson wipte namelijk bij haar eerste poging over 2m02, iets waar Mahuchikh niet in slaagde. Ze zou dus zeker over 2m04 moeten springen én dat lukte maar niet. Tot de Oekraïense in haar ultieme derde poging over de lat zweefde, al viel die maar net op de grond. Het goud ging dus naar Australië. De Italiaanse Elena Vallortigara was de verrassende bronzen medaillewinnares.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1549621231623684096

De halve finales van de 200m bij de mannen en vrouwen leverden vuurwerk op. Shericka Jakson klokte de snelste chrono van alle halve finalisten met 21″67. Maar liefst vijf vrouwen doken onder 22 seconden én de Amerikaanse Jenna Prandini kon ondanks 22″08 niet naar de finale. Die chrono zou in 2011 en 2013 voldoende zijn geweest voor het goud. Donderdag gaat Jackson samen met haar Jamaicaanse landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce op zoek naar het WR van ene Florence Griffith-Joyner (21″34). Ook bij de mannen ging het goed vooruit met Noah Lyles en Erriyon Knighton, die respectievelijk 19″62 en 19″77 noteerden. De Amerikanen lijken met Kenneth Bednarek ook over een derde pion te beschikken, om net zoals op de 100m voor een clean zweep te gaan.

https://twitter.com/Statman_Jon/status/1549570886532886528