Op de eerste dag van het WK indoor in Glasgow werden vijf gouden medailles uitgedeeld. De winnares van de vijfkamp kent u ongetwijfeld al. Verder stonden ook de kogelstootfinales en het hoogspringen bij de vrouwen op het menu, naast een titanenduel op de 60m tussen de grote winnaar van het WK outdoor in Boedapest – Noah Lyles – en Christian Coleman.

Twee torenhoge favorieten op de 60m bij de mannen en die waren allebei al op post tijdens de halve finales. Christian Coleman evenaarde in zijn reeks de beste wereldjaarprestatie van Noah Lyles door naar 6”43 te stormen. Lyles liet zich niet kennen en gaf blijk van de kleine marges door zich met 6”47 voor de finale te plaatsen. Alvorens Lyles zich afgelopen zomer tot onbetwiste sprintkoning kroonde, maakte hij naam en faam op de 200m. Voor Coleman geldt dan weer de leuze: “hoe explosiever, hoe beter”.

De krachtmeting tussen de twee Amerikaanse tenoren op dit WK was voor beiden van levensbelang. De ene kon vertrouwen opdoen op de allerkortste afstand, de ander kon zijn in Boedapest weggelopen concurrent weer bij de kraag vatten. Coleman schoot als een raket weg en liet de tegenstand met een verkoudheid achter. Lyles gooide zijn volledige gewicht in de schaal, maar kwam niet meer voorbij zijn landgenoot. Coleman klokte 6″41, Lyles kwam drie honderdsten later over de meet.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

De eerste rechtstreekse finale van het kampioenschap – het kogelstoten – stond al op vrijdagvoormiddag geprogrammeerd. De Duitse Yemisi Ogunleye schudde het publiek meteen wakker. Afgezakt als outsider stootte ze haar kogel meer dan een halve meter voorbij haar PR. Favorieten als Chase Jackson (voor haar huwelijk Ealey; red.), Sarah Mitton en Jessica Schilder kenden hun opdracht: verder dan 20m19 te gooien.

Drie rondes gingen voorbij alvorens de Canadese Mitton orde op zaken kwam stellen. Ze deed 1cm beter dan Ogunleye en kwam zo aan de leiding. Jackson werd derde met 19m67, maar ook zij kon de twee 20m-werpsters niet meer bedreigen. Mitton zette de kers op haar wereldkampioenentaart door bij haar laatste poging nog 20m22 te werpen.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

Bij de mannen kon niemand Ryan Crouser aan het twijfelen brengen. De wereldrecordhouder katapulteerde zijn tuig 22m77 ver. Goed voor een nieuw kampioenschapsrecord en 70cm verder dan nummer twee Tom Walsh.

Het hoogspringen bij de vrouwen beloofde één van de hoogtepunten van het toernooi te worden. Nicola Olyslagers en Yaroslava Mahuchikh zijn in het olympische jaar de sterkhouders op het nummer en schuwden elkaar niet. Dit seizoen sprongen ze allebei ruim over 2m waardoor de verwachtingen hooggespannen waren. In die zin was de strijd ontgoochelend. Mahuchikh faalde driemaal op 1m99 en schonk zo de overwinning aan haar Australische concullega. Olyslagers ging met een tussenstapje op zoek naar een PR van 2m04, maar kwam niet over 2m02. Haar eerste mondiale gouden medaille zal de beperkte pijn ongetwijfeld verzachten.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in