Naast de gouden triomf van Nafi Thiam op de vierde WK-dag werden nog vier wereldkampioenen gekroond in Hayward Field. Mutaz Essa Barshim en Yulimar Rojas boekten hun derde opeenvolgende wereldtitel in respectievelijk het hoogspringen en hinkstapspringen. Faith Kipyegon was oppermachtig in de 1500m voor vrouwen. Op de 3.000m steeple maakte Soufiane El Bakkali zoals verwacht het verschil in de laatste hectometers. 

De vierde avondsessie op het WK in Eugene stond in het teken van vier finales en de bloedstollende ontknoping van de zevenkamp met onze gouden Nafi Thiam. De finale in het hoogspringen stond in het teken van één man. Mutaz Essa Barshim ging op zoek naar zijn derde opeenvolgende wereldtitel en de man uit Qatar stelde allerminst teleur. Amper zes pogingen had de olympische kampioen nodig om het WK naar zijn hand te zetten. Tussen 2m24 en 2m37 vloog hij telkens bij zijn eerste poging over de lat.

Niemand evenaarde die 2m37, waardoor het goud binnen was. Sanghyeok Woo, de wereldkampioen in zaal, evenaarde het Zuid-Koreaans record met 2m35 en behaalde zo een knappe zilveren medaille. Al ging de meeste sympathie uit de naar de man op plaats drie. Andriy Protsenko, recent nog in actie op Belgische bodem, wipte over 2m33 én had minder pogingen nodig dan Gianmarco Tamberi op die hoogte. De man uit Oekraïne bezorgde zijn door oorlog geteisterde land een wondermooi bronzen plak.

Ook Yulimar Rojas ging in Hayward Field op zoek naar een derde opeenvolgende wereldtitel. De wereldrecordhoudster had daarvoor amper twee pogingen nodig. Haar monsterachtige 15m47 – uiteraard goed voor een beste wereldjaarprestatie – in haar tweede poging volstond ruimschoots voor het goud. Shanieka Ricketts en Tori Franklin vervolledigden het podium met respectievelijk 14m89 en 14m72.

De 1500m bij de vrouwen werd een kolfje naar de hand van Faith Kipyegon. Al stelde haar grootste concurrente, Gudaf Tsegay, wel alles in het werk om het eindschot van Kipyegon af te botten. Na een waanzinnig snelle eerste 800m in 2’03 moesten beide atletes, vergezeld door Laura Muir toch wat gas terugnemen. In de slotronde was het Kipyegon die over de snelste benen beschikte en naar haar tweede wereldtitel liep in 3’52″96. Tsegay en Muir grepen het zilver en brons.

De 3.000m steeple werd een eerder bizarre wedstrijd en neem dat gerust letterlijk. Een onoplettende cameraman zorgde ei zo na voor een drama. De man in kwestie bleef namelijk doodleuk in baan twee staan op het moment dat de 15 finalisten hem passeerden. Er vielen geen grote slachtoffers, maar het ritme van de finale was daardoor meer dan ooit zoek. Soufiane El Bakkali, de regerende olympische kampioen én topfavoriet, haalde zoals verwacht zijn gram in de slotronde. De Marokkaanse specialist was nog maar eens de snelste in de laatste 150 meter en hield in een bijkomstige 8’25″13 Lamecha Girma en meervoudig wereldkampioen Conseslus Kipruto af. El Bakkali heeft nu goud, zilver en brons in zijn WK-medaillekast hangen.