Vrijdagavond gaat in het Wouter Weylandt atletiekstadion het BK AC van start. Voor het eerst in jaren dus geen BK in het Koning Boudewijnstadion, maar wel op de piste van RCG in Gentbrugge. Een gebald tijdschema moet drie dagen lang spanning opleveren met grote namen als Nafi Thiam, de broers Borlée, Noor Vidts, Ben Broeders, Elise Vanderelst en Paulien Couckuyt aan de start.

Geen BK in het Koning Boudewijnstadion, maar wel de piste van RCG in Gentbrugge én bovendien drie dagen atletiek in plaats van twee. Van een klassiek BK is dus zeker geen sprake komend weekend. De titelpretendenten lijsten we hieronder voor u op.

Sprint: Nkansa uitdager van dienst voor Rosius, spanning troef op baanronde

Opvallend: de nummer één op de inschrijvinglijst op de 100m bij de vrouwen is een nieuwe naam op eigen bodem. Delphine Nkansa liep de afgelopen jaren geen enkele wedstrijd op Belgisch grondgebied, maar de 20-jarige atlete van RESC liep dit jaar wel al 11″37. Nkansa verbleef de afgelopen jaren in Portugal en Frankrijk en liep ook al haar wedstrijden in die landen. Het afgelopen jaar zette de atlete een enorme stap voorwaarts. Zo scherpte ze haar PR’s op de 100m en 200m met respectievelijk drie tienden en een volle seconde aan. De vraag rijst of Nkansa ook in een rechtstreeks duel met uittredend kampioene Rani Rosius, die in 2022 voorlopig vrede moet nemen met een tijd van 11″40, de bovenhand haalt.

Op de 200m neemt Imke Vervaet het op tegen de namen die ook op de 100m het spektakel moeten verzorgen. Nkansa is op papier haar naste belager met een PR van 23″36. Vergeet echter niet dat Vervaet op ‘haar’ piste voor eigen club loopt. Bij de mannen wordt er minder spanning verwacht. Kobe Vleminckx en Robin Vanderbemden mogen in principe geen moeilijkheden verwachten op de respectievelijk 100m en 200m. Dylan Borlée laat de 400m links liggen voor de halve baanronde.

Robin Vanderbemden – Foto: Lucien Lambotte

Op de volledige baanronde wordt het uitkijken naar een pittig duel tussen Camille Laus en titelverdediger Naomi Van den Broeck. Beide dames verkeren in topvorm, al liet Van den Broeck zien dat ze klaar is om haar titel niet zomaar uit handen te geven. De atlete van ROCA scherpte haar PR namelijk meermaals aan. Als twee Belgian Cheetahs vechten om een been, dan loopt Helena Ponette misschien met de Belgische titel heen. Ponette, die op het WK indoor deel uitmaakte van de selectie op de 4x400m, zette een grote stap voorwaarts en kan zomaar voor de verrassing zorgen.

Bij de mannen is Kevin Borlée op papier de snelste, al is de rug van de op één na snelste landgenoot ooit een vraagteken. Hoe dan ook heeft Alexander Doom er alle belang bij om zijn Belgische titel te verlengen. Slaagt Doom daarin én zet hij een scherpe tijd neer, dan lonkt het WK in Eugene. Al krijgt de atleet van AVR die titel niet zomaar cadeau met uitdagers van dienst zoals Christian IguacelJonathan Borlée en Jonathan Sacoor – als die natuurlijk hersteld is na zijn coronabesmetting.

Middelange afstand: strijd met open vizier op alle fronten

Vanessa Scaunet – Foto: Jeroen De Meyer

Voor Eliott Crestan komt het BK na een stressfractuur nog net te vroeg. Geen nieuwe nationale titel dus voor de Belgische recordhouder in zaal, maar dat hoeft niet te betekenen dat er van spanning geen sprake is. Aurèle Vandeputte en Tibo De Smet bewezen namelijk de afgelopen weken over snelle 800m-benen te beschikken. Tarik Moukrime liet mooie dingen zien op de 1500m én is een gevaarlijke outsider op de dubbele baanronde. Bij de vrouwen is er ook sprake een strijd met open vizier. Vanessa Scaunet is de snelste landgenote van het moment, maar Rani Baillievier liet op eigen bodem meermaals zien dat ze over een sterk eindschot beschikt. Ook belofte Annelies Nijssen is niet kansloos.

Elise Vanderelst lijkt dan weer geen al te grote tegenstand te mogen verwachten op de 1500m. Lotte Scheldeman en Sofie Van Accom zijn in principe de enige atletes die ook maar in de buurt van de Belgische recordhoudster kunnen komen. Bij de mannen geen titelverdediger aan de start. Peter Callahan laat het BK namelijk aan zich voorbij gaan. De te kloppen man is daardoor normaliter Ruben Verheyden. De Europese beloftekampioen dook al drie keer onder 3’38 en is de snelste man in een sprint. De man van EA wordt uitgedaagd door Stijn Baeten en Jochem Vermeulen.

De 5.000m belooft een interessant schouwspel te worden. Michael Somers bewees recent nog in Leiden dat hij over een uitstekend vormpeil beschikt door de EK-limiet te behalen op de 10.000m. Somers krijgt op de 5.000m het gezelschap van trainingsmakker Thomas Vanoppen, die voor het eerst sinds zijn terugkeer uit de Verenigde Staten in actie komt. Het grote vraagteken is wat Ismael Debjani kan. De Belgische recordhouder op de 1500m verzekerde zich onlangs van het WK op die afstand, maar gaf eerder dit jaar aan op termijn richting het langere werk te gaan. Interessant kan ook rol de Nieuw-Zeelandse trainingspartner van Somers en Vanoppen, Hamish Carson, worden in de titelstrijd. Bij de vrouwen moet er al veel fout lopen, wil Lisa Rooms geen nieuwe titel op zak steken. De atlete van OEH is de enige aan de start met een PR onder 16 minuten.

Horden en steeple: Knalt Couckuyt naar topchrono?

Michael Obasuyi zorgde vorig jaar nog voor het hoogtepunt van het BK door naar de olympische limiet te snellen op de horden. Een zware blessure steekt een stokje voor zijn deelname, waardoor het bij de mannen zoeken is naar topfavorieten. Bij de vrouwen is Anne Zagré de favoriete. Ze neemt het op de 100m horden op tegen boezemvriendin en tweevoudig olympisch kampioene Nafi Thiam. Op de lage horden wordt het uitkijken naar Paulien Couckuyt. Kan de Belgische recordhoudster op eigen bodem onder 55 seconden knallen? In de strijd om de podiumplaatsen kunnen zullen clubgenotes bij DCLA Nina Hespel en Hanne Claes een hoofdrol opeisen.

Bij de mannen geen Julien Watrin en titelverdediger Tuur Bras aan de start. Watrin is al zeker van het WK en verkiest een zware trainingsweek boven het BK. Bras liep dan weer een stressfractuur op. Daardoor wordt een duel verwacht tussen Dries Van Nieuwenhove en Robin Van Damme. Beide heren dromen van een duik onder 50 seconden. Op de 3.000m steeple zijn Rémi Schyns en Eline Daelemans de topfavorieten. Tim Van de Velde liet oorspronkelijk zijn steeple links liggen voor de 1500m, maar past nu ook in het geheel voor het BK door opspelende ziektekiemen.

Springnummers: Broeders in actie op eigen bodem, wat kan Thiam in zandbak?

Nafi Thiam – Foto: Erik Van Leeuwen

Een week na zijn triomf op de Diamond League in Parijs mag Ben Broeders zich bewijzen op eigen bodem. Broeders kijkt in het polsstokspringen recht in de ogen van voormalig Belgisch recordhouder Arnaud Art. Meerkampers Niels Pittomvils en Thomas Van der Plaetsen – die vijf proeven voor zijn rekening neemt dit weekend, zijn ook van de partij. In het verspringen moeten de meerkampers het doen met Nafi Thiam en Jente Hauttekeete. Thiam hoopt opnieuw richting 6m50 te gaan. Voor Hauttekeete wordt het kwestie om zonder rugpijn de competitie af te werken. Iets wat hem vorige week in Nijvel alvast gelukt is.

In het hoogspringen belooft het een spannende strijd te worden tussen een drietal op gelijkaardig niveau. Zita Goossens verdedigt haar Belgische titel, maar de atlete van DEIN kon nog niet geheel overtuigen dit seizoen. Merel Maes en Claire Orcel lijken haar grootste concurrentes, al kwamen beide atletes nog niet vaak in actie in 2022. Bij de mannen mag Thomas Carmoy weinig of geen moeilijkheden ondervinden op weg naar zijn vierde opeenvolgende nationale titel.

Werpnummers: Milanov en Sterckendries op puntenjacht

Vanessa Sterckendries – Foto: Erik Van Leeuwen

In de werpnummers hebben twee atleten er alle belang bij om sterk te presteren. Discuswerper Philip Milanov is via de World Ranking voorlopig zeker van een WK-ticket. Een worp voorbij 64 meter én de Belgische titel leveren hem in principe voldoende punten op om dat ticket veilig te stellen. Een gelijkaardig verhaal bij Vanessa Sterckendries. Slaagt de Belgische recordhoudster in het hamerslingeren in haar opzet om rond de 68 meter te werpen, dan kan het WK haar niet ontglippen.

Verder wordt het onder meer uitkijken naar Jolien Boumwko en Matthias Quintelier in het kogelstoten, Babette Vandeput in het discuswerpen en last but not least Timothy Herman in het speerwerpen. Die laatste kan zich mogelijk nog voor het WK plaatsen indien hij in de buurt van 80 meter komt. Daarnaast jaagt de atleet van ACME op zijn achtste nationale titel bij de senioren.

Meer info over het BK kan u hier terugvinden.