De 12de editie van de IFAM Outdoor heeft zoals verwacht het nodige vuurwerk opgeleverd. Langs Belgische zijde zorgde Tim Van de Velde voor het hoogtepunt van de avond. Van de Velde verzekerde zich van een EK-ticket op de 3.000m steeple. Christian Iguacel knalde naar een PR op de 400m en op de baanronde met horden knalde de Britse Jessie Knight naar de snelste Europese jaartijd. 

Van 10u ’s ochtends tot ver voorbij middernacht persoonlijke records verpulveren op een intussen geschiedenisrijke locatie. Dat moet zowat de best mogelijke omschrijving zijn van de IFAM Outdoor in Oordegem. Ook op zaterdag loste de IFAM de verwachtingen opnieuw in. Hét Belgische hoogtepunt volgde wel pas laat op de dag. Tim Van de Velde pakte in de 3.000m steeple uit met een razendsnelle slotronde. De belofte van DUFF sprintte naar 8’27″37, goed voor de achtste plaats op de Belgische ranking aller tijden én bijna drie seconden onder de EK-limiet. Van de Velde mag zich dus opmaken voor zijn eerste seniorenkampioenschap komende zomer. Ook Rémi Schyns liet zich opmerken met 8’34″85 na een toch wel moeilijke winter voor de atleet van HERV.

Christian Iguacel (centraal) – Foto: Lucien Lambotte

Nog zo’n Belgische uitblinker was Christian Iguacel, die zijn PR op de baanronde aanscherpte tot 45″71 en zich de snelste Belg van het zomerseizoen mag noemen voorlopig. De zege ging op de 400m naar de Senegalees Cheikh Diouf in 45″62. Bij de vrouwen dook Camille Laus opnieuw onder 52 seconden. Na haar snelle chrono in het Spaanse Huelva was Laus goed voor 51″99. Belgisch kampioene Naomi Van den Broeck deed het zeker niet onaardig met 52″68. Ook Helena Ponette kwam sterk voor de dag met 52″99.

Al zorgden de 400m horden zo mogelijk voor nog meer spektakel. Paulien Couckuyt maakte een meer dan degelijke terugkeer na blessureleed. De Belgische recordhoudster klokte af na 56″05. De zege ging naar een ontketende Jessie Knight, die met 54″09 de derde chrono van 2022 noteerde én zich op dit moment de snelste Europese vrouw op de lage horden mag noemen. Nina Hespel liet zich opmerken door voor het eerst in haar carrière onder 57 seconden te duiken. Hespel scherpte haar PR met ruim een seconde aan tot 56″91. Ook bij de mannen was er een Brit aan het feest met Alistair Chalmers die de WK-limiet behaalde dankzij 48″88. De beste Belgische prestatie kwam op naam van Robin Van Damme te staan. Van Damme knalde naar 50″38, een verbetering van zijn PR met een kleine seconde. Dries Van Nieuwenhove kende geen ideale wedstrijd, maar liep wel een PR van 50″42. Junior Abdoul Wahab Mimoun verzekerde zich van het WK voor atleten onder 20 jaar met 51″71.

Paulien Couckuyt – Foto: Golazo

Op de korte sprintnummers konden onze landgenoten niet geheel overtuigen. Rani Rosius slaagt er voorlopig niet in om haar PR van 11″33 te evenaren. Rosius moest zaterdag vrede nemen met 11″52 over 100m. Haar naamgenote Rani Vincke kwam zelfs aardig in de buurt van haar collega met 11″59. Op de 200m stond er geen maat op de Nederlandse Lieke Klaver, die met 22″89 net naast de WK-limiet greep. De top vier kleurde overigens volledig Nederlands. Imke Vervaet liep naar 23″54 en tweevoudig olympisch kampioene Nafi Thiam evenaarde haar PR met 24″37. Thiam, die zichtbaar tevreden was met haar prestatie, nam na afloop ruimschoots de tijd om handtekeningen uit te delen en selfies te maken. Dylan Borlée was de voornaamste naam op de 200m bij de mannen. Borlée kwam tot op één honderdste van zijn PR met 21″08. De Ier Rober McDonnell knalde naar 20″51.

Op de hoge horden moest Michael Obasuyi op de valreep afhaken, waardoor het vooral uitkijken werd naar internationale hoogvliegers. Zoë Sedney liep in de reeksen van de 100m horden naar de EK-limiet dankzij een chrono van 12″91. In de finale maakte ze een foutje op de eerste horde, maar de zege kon haar niet ontglippen. Bij de mannen haalde de Braziliaan Eduardo Rodrigues het voor de Nederlanders Koen Smet en Mark Heiden in 13″48.

Rani Baillievier – Foto: Quinten Lafort

Over naar de middellange afstanden waar een trosje landgenoten aan de start verscheen. De 800m werd een kolfje naar de hand van Elena Bello, die een scherpe 2’00″39 noteerde. In het duel onder de Belgen wist Rani Baillievier Elise Vanderelst voor te blijven in 2’03″71. Bij de mannen was Mark English de snelste in 1’46″61 nadat Aurèle Vandeputte de wedstrijd maakte in de tweede ronde. Vandeputte viel echter stil en zag Tibo De Smet naar een outdoor-PR van 1’46″80 snellen.

Ruben Verheyden moest op de 1500m opnieuw van ver terugkeren. De Europese beloftekampioen deed dat ook en zou met 3’37″32 wederom een sterke chrono noteren. Voor de zege was 3’36″01 vereist, getekend de Duitser Mohamed Mohumed. De afsluitende 5.000m in het hoofdprogramma leverde snelle chrono’s op voor onder meer Samuel Habtom (13’13″74) en de Ier Darragh McElhinney, die zich met 13’17″17 van het EK in München verzekerde.