Nafi Thiam, Michael Obasuyi, Elise Vanderelst, Paulien Couckuyt en Dylan Borlée. Het zijn slechts enkele van de interessante Belgen die morgen aan de start van de IFAM Outdoor in Oordegem komen. Maar liefst 1900 atleten zakken af naar het Putbosstadion voor wat een eindeloze atletiekdag belooft te worden mét ook heel wat sterke buitenlandse inbreng.

Voor het eerst sinds 2019 is er opnieuw sprake van een IFAM Outdoor zonder coronabeperkingen en dat zullen ze in Oordegem voelen op zaterdag. Met meer dan 1900 inschrijvingen belooft het op papier al een heus succes te worden. Bij die 1900 naast een reeks Belgische toppers ook een grote portie buitenlands geweld.

Op de hoge horden krijgt Michael Obasuyi sterk gezelschap van onder meer Koen Smet en Dimitri Bascou. Obasuyi mikt op de EK-limiet van 13″50. Bij de vrouwen geen grote Belgische namen, al maakt de komst van onze noorderburen Nadine Visser en Zoë Sedney veel goed. Het duo behoort tot de Europese top en zal maar wat graag uitpakken met sterke chrono’s. De korte sprint zonder horden wordt ook door Nederland gedomineerd met onder meer Jamile SamuelLieke Klaver en Leonie Van Vliet aan de start. Rani Rosius zal zich op eigen bodem willen bewijzen, nadat ze voorlopig nog niet kon overtuigen dit zomerseizoen op de 100 meter. Nafi Thiam opteert een kleine week na haar hoge horden in Lokeren voor een halve baanronde in Oordegem. Thiam neemt het op tegen Imke Vervaet, die 23″05 moet lopen om zich rechtstreeks te verzekeren voor het EK en opnieuw een legioen aan Nederlandse dames.

Imke Vervaet – Foto: Lucien Lambotte

Geen Kobe Vleminckx op de 100m bij de mannen. De sprinter van LYRA beperkt zich tot een 4x100m met de Belgian Falcons. Daardoor wordt het onder meer uitkijken naar Solomon Bockarie en Churandy Martina, opnieuw Nederlandse inbreng dus. Op de 200m maakt Dylan Borlée zijn opwachting. Camille Laus strandde afgelopen woensdag op een zucht van de EK-limiet op de 400m. In Oordegem krijgt de atlete een nieuwe kans. Ook Naomi Van den Broeck en Helena Ponette zijn te bewonderen in het hoofdprogramma. Amandine BrossierSharlene Mawdsley en Zoey Clark zijn de voornaamste buitenlandse namen bij de vrouwen. Jonathan Sacoor moet door ziekte passen, waardoor langs Belgische zijde alle ogen gericht zullen op Christian Iguacel. Daarnaast wordt het opnieuw uitkijken naar de Nederlanders met onder anderen Terrence Aggard en Nout Wardenburg.

Comeback Couckuyt

Paulien Couckuyt komt voor het eerst in 2022 in actie nadat een hamstringblessure roet in het eten van haar indoorseizoen gooide. De Britse Jessie Knight moet Couckuyt meteen naar een snelle chrono loodsen op de 400m horden. Bij de heren ook voornamelijk Britse favorieten, al topt de Braziliaan Marcio Teles de inschrijvingslijsten met een PR van 48″60. Het duel tussen de Belgen moet er eentje worden tussen de nummers één en twee van het BK vorig jaar: Tuur Bras en Dries Van Nieuwenhove.

Elise Vanderelst – Foto: Lucien Lambotte

Op de middellange afstand belooft het zoals gewoonlijk het hard te gaan. Elena Bello en Jenny Selman uit respectievelijk Italië en Schotland moeten een trosje Belgen naar scherpe chrono’s op de 800m loodsen. Komen onder meer aan de start: Elise VanderelstRani BaillievierAnnelies NijssenMariska Parewyck en Vanessa Scaunet. Bij de mannen wordt het uitkijken naar Aurèle Vandeputte en Tibo De Smet. Zij kunnen onder meer op de steun rekenen van Oussama NabilMark English en Hilary Biwott. Voor het EK in München moeten de Belgen 1’45″90 lopen.

Op de 1500m zetten Jochem Vermeulen en Ruben Verheyden de jacht in op de EK-limiet van 3’36″00. Verheyden liep vorige week al in Karlsruhe naar een stevig PR, maar wil ongetwijfeld in de buurt van die limiet komen. Voor Vermeulen wordt het zijn eerste snelle wedstrijd van het jaar, afwachten dus tijdens die 1500m met langs Belgische zijde ook Michael Somers en Louis Vandermessen. Uitkijken wordt het eveneens naar Ermiyas Girma, vorige week nog goed voor een duik onder 1’45 op 800m in Lokeren.

Tim Van de Velde liet zich in het begin van het indoorseizoen al opmerken op de vlakke 3.000m. In Oordegem waagt hij zich opnieuw aan zijn geliefde 3.000m steeple. Het PR van de atleet van DUFF staat intussen al drie jaar op de tabellen. Toen was Van de Velde goed voor 8’33″80 op de IFAM. Een duik onder 8’30 levert een EK-ticket op.

Wat zijn aflossingsteams waard?

Naast de inviduele loopnummers staan er ook aflossingen op het programma. Op de 4x100m komen zowel bij de mannen als vrouwen Belgische teams in actie. Vleminckx, Vervaet en Rosius zijn de grootste namen in die teams. Op de 4x400m komt er in principe zeker één team met leden van de Belgian Cheetahs aan de start. Philip Milanov waagt zich zowel aan het discuswerpen, als het kogelstoten. In het hoogspringen zijn Bram Ghuys en Zita Goossens de Belgische prominenten.

U kan het uurschema én de uitslagen van de IFAM Outdoor hier terugvinden.

Philip Milanov – Foto: Golazo