Ons land is een nieuw aflossingsproject rijker. De Belgian Falcons, het aflossingsteam van de Belgische mannen op de 4x100m, hopen zich komende zomer te verzekeren van het EK in München. Op lange termijn wordt gemikt op de Olympische Spelen in Parijs. Kobe Vleminckx en Robin Vanderbemden zijn de grootste namen bij de Falcons. 

Na de Belgian Tornados en Cheetahs zijn er nu ook de Belgian Falcons, het gloednieuwe project op de 4x100m bij de mannen. Lieve Van Mechelen fungeert als head coach binnen het project. Van Mechelen, die onder meer Kobe Vleminckx begeleidt, wordt bijgestaan door assistant coach Pete Coley. Coley, een Jamaicaan die al jaren in België woont, dook als atleet nog onder 45 seconden op de 400m en heeft ook de nodige ervaring op de 4x100m.

“Op stage hebben we samen gezeten met Rutger Smith en Jonathan Nsenga, de Vlaamse en Waalse topsportcoördinatoren en het potentieel van de mannen besproken. Zowel vanuit Vlaamse als Waalse zijde kwam nadien groen licht om het aflossingsproject op te starten. Budget is momenteel nog niet voor handen, omdat de jongens zich eerst nog moeten bewijzen. Maar dit vormt de start van de Belgian Falcons en nu is het aan ons om daarop verder te werken”, aldus Lieve Van Mechelen, de head coach van de Belgian Falcons.

De weg naar München

Op korte termijn mikken de Falcons op een duidelijk doel, namelijk het EK van komende zomer in München. Daarvoor is een top 16 nodig op de Europese ranking. Momenteel staat ons land op plaats 21. “Om plaatsen te stijgen op de Europese ranglijsten moeten we wedstrijden lopen. We hebben een eerste tijd nodig, zodat we weten wat we waard zijn. Daarom plannen we al wedstrijden in mei. We verwachten geen toptijden, want zo vroeg op het seizoen zijn de jongens natuurlijk nog niet in vorm. Maar dan weten we waar we staan en hoeveel sneller we moeten “, vertelt assistent coach Pete Coley. 

Transparantie als sleutel tot succes

De coaches willen op een open en transparante manier te werk gaan, zodat discussies vermeden worden. Alle wissels op training worden elektronisch gemeten en openlijk besproken met zowel de atleten als hun persoonlijke trainers. Afgelopen zondag vond de eerste training van de Belgian Falcons plaats in Herentals. Vanaf nu is de blik van de het team gericht op München. “De kwalificatie voor het EK is het eerste doel. Als we ons kwalificeren, kan alles. Op lange termijn zijn de Olympische Spelen het doel. De Belgische vrouwen hebben het ons voorgedaan en nu is het aan ons”, aldus een strijdvaardige Van Mechelen. 

Robin Vanderbemden: “Ik kies pas in 2024”

Robin Vanderbemden is de grootste naam binnen het project qua palmares. De 28-jarige sprinter is de enige atleet die vorig jaar op de Olympische Spelen stond. Hij is echter ook een vaste waarde bij dat andere aflossingsproject: de Belgian Tornados. “Voor mij als man van de 200m kan ik zowel de 100m als 400m in mijn voordeel gebruiken. Het komende jaar ga ik nog geen knoop doorhakken, want met de Tornados zijn er nog andere doelen. Ik kies pas in 2024 of ik al dan niet stop op de 4x400m. Veel zal afhangen of we kans maken met de 4x100m voor de Spelen in Parijs”, vertelt Vanderbemden.

Kobe Vleminckx: “München halen en daarna die lijn doortrekken”

Kobe Vleminckx – Foto: Getty Images for European Athletics

Kobe Vleminckx is dan weer de snelste landgenoot op de 60m en 100m van de afgelopen jaren. De atleet van LYRA maakte ook deel uit van het kwartet dat in 2019 brons pakte op het EK voor beloften. “Het is mooi dat het project van start kan gaan. Momenteel moeten we het zonder echte ondersteuning stellen, maar als we München halen en die lijn doortrekken, dan zal dat wel volgen. In principe komen we al zeker in actie op de IFAM in Oordegem. Daarna volgen een tweetal competities in het buitenland. In beide gevallen worden de kosten grotendeels door de organisaties gedekt, wat het voor de atleten zonder ondersteuning ook haalbaar maakt.”

De huidige namen binnen het project: Kobe Vleminckx, Simon Verherstraeten, Gaylord Kuba Di-Vita, Yoran Deschepper, Ward Merckx, Robin Vanderbemden, Assan Faye (die binnenkort de Belgische nationaliteit verkrijgt) en Jordan Paquot.