Simon Debognies en Robin Hendrix hebben hun zomerseizoen in stijl geopend. In het Franse Pacé doken beide heren onder de EK-limiet op de 10.000m. Debognies zette de wedstrijd naar zijn hand in een PR 27’57″29, Hendrix volgde luttele seconden later met eveneens een PR van 28’01″65. Het duo voldoet op die manier ruim aan de EK-limiet van 28’15. 

De ene slaagde er afgelopen winterseizoen niet in om onder de WK-limiet op de 3.000m te duiken, de andere opteerde voor een rustige winter na een intensieve opleiding bij Defensie. Simon Debognies en Robin Hendrix trokken bijgevolg met de nodige honger  naar hun eerste wedstrijd van het nog prille zomerseizoen. Op het menu? Een 10.000m in Pacé, een Frans stadje nabij Rennes.

Voor Debognies werd het zijn eerste 10.000m sinds 2018, Hendrix werkte dan weer geen enkele pistewedstrijd af sinds de Olympische Spelen in Tokio. 25 rondjes later veegden ze stuk voor stuk alle mogelijke twijfels weg. Debognies greep de bloemen in 27’57″29, goed voor een sprong op de ranking aller tijden in eigen land van plaats 27 naar plaats 11. Hendrix kon niet ontevreden zijn met een tweede plaats in 28’01″65 en bijhorende 12de plaats op de ranking aller tijden voor ene Gaston Roelants.

Het duo, dat de afgelopen weken samen spendeerde tijdens een ‘artificiële’ hoogtestage in de Bakala Academy in Leuven, voldeed ruimschoots aan de vereiste 28’15 om een EK-ticket af te dwingen. Bashir Abdi en Isaac Kimeli doken vorig jaar al onder die limiet. Abdi past echter voor het EK omdat hij de marathon voor zijn rekening neemt op het WK in Eugene. In het geval van Kimeli is het voorlopig gissen of hij de 10.000m afwerkt later deze zomer in München.