Komende zondag staat in Hannuit de op één na laatste CrossCup-manche van het seizoen gepland. Hannuit beschikt binnen de World Athletics Cross Country Tour over een zogeheten ‘Gold Level’ en kan daardoor rekenen op internationale belangstelling. Dé grootste naam is zonder twijfel Peruth Chemutai. De Oegandese atlete won afgelopen zomer de 3.000m steeple op de Olympische Spelen in Tokio. Ze is de eerste regerende olympische kampioen aan de start in de geschiedenis van de CrossCup.

Hannuit is zondag het decor voor de voorlaatste manche van de 40ste editie van de CrossCup. Door de voorspelde regenval belooft Hannuit een cross uit de oude doos te gaan worden. Deelnemers uit maar liefst 16 landen verschijnen zondag aan de start. Bovendien is Hannuit de enige veldloop in de Benelux met een ‘Gold Level’ binnen de World Athletics Cross Country Tour. Door die status zakken heel wat internationale toppers af naar ons land.

Dé met voorsprong grootste naam aan de start zondag wordt de Oegandese Peruth Chemutai. De 22-jarige atlete kroonde zich afgelopen zomer tot olympisch kampioene op de 3.000m steeple. Chemutai loopt in Hannuit haar eerste wedstrijd van het jaar. Nooit eerder kon de CrossCup rekenen op de deelname van een regerende olympische kampioen, een unicum dus in de ruim 40-jarige geschiedenis van het regelmatigheidscriterium.

De zege zal Chemutai in de wedstrijd bij de senioren vrouwen allerminst cadeau krijgen. Ze neemt het namelijk op tegen haar landgenote Prisca Chesang én twee vrouwen die momenteel aan de leiding staan van de World Athletics Cross Country Tour Ranking. De Ethiopische Likina Amebaw en Keniaanse Lucy Mawia kunnen dus mogelijk op Belgische bodem beslissen over de eindwinst in de allereerste editie van die Cross Country Tour. Na Hannuit volgen nog twee ‘Gold Level’-wedstrijden binnen dat circuit.

Bij de mannen wordt het onder meer uitkijken naar de Duitser Samuel Fitwi, die in het verleden al de beste was in Hannuit en in november nog de manche in Mol op zijn naam schreef. Ook de Brit Mahamed Mahamed, afgelopen zondag tweede na Michael Somers in Diest, is opnieuw van de partij. Zij worden uitgedaagd door een reeks sterke Oost-Afrikanen met onder meer de Oegandees Rogers Kibet en een trio uit Eritrea. De Spaanse specialist op de 3.000m steeple, Ibrahim Ezzaydouni, mag eveneens beschouwd worden als een gevaarlijke outsider.

Samuel Fitwi – Foto: Golazo