Elien Vekemans heeft op de Tyson Invitational in het Amerikaanse Fayetteville haar eigen Belgisch record bij de beloften aangescherpt. Vekemans was op haar thuispiste in de VS goed voor een sprong over 4m40, vijf centimeter beter dan de 4m35 die ze op 22 januari neerzetten. De Poolse Ewa Swoboda maakte een terugkeer in stijl na blessureleed. Swoboda knalde op eigen bodem naar een beste wereldjaarprestatie van 7″00 op de 60m. 

Elien Vekemans heeft duidelijk haar draai gevonden bij de Arkansas Razorbacks, haar atletiekteam van de universiteit van Arkansas in de Verenigde Staten. Nadat ze eind 2021 al het BR bij de beloften op haar naam zette en het sindsdien al verbeterde tot 4m35, was ze gisteren opnieuw aan zet. In Fayetteville, de plaats waar enkele weken geleden het WK veldrijden plaatsvond, kwam de atlete van DCLA in actie tijdens de Tyson Invitational.

Vekemans sprak na haar BR in december ambities uit om richting 4m40 te gaan. Die ambities maakte loste ze gisteren in door exact die hoogte te behalen. Op de Belgische ranglijst aller tijden in zaal rukt Vekemans zich los van Aurélie De Ryck. Ze volgt na gisteren op 13 centimeter van Belgisch recordhoudster Fanny Smets. Nog in de VS, meebepaald in Chicago, deed het Amerikaanse duo Cole HockerCooper Teare een aanval op het nationaal record van ene Bernard Lagat (3’49″98), die voor de gelegenheid kwam kijken naar de twee fenomenen.

Lagat zag dat Teare dankzij een razendsnelle slotronde op een zucht van het record strandde met 3’50″17. Hocker volgde een fractie later in 3’50″35. Teare mag zich wel de snelste performer van 2022 noemen, aangezien hij onder de beste wereldjaarprestatie van de Australiër Oliver Hoare dook. In Boston was het dan weer uitkijken naar een razendsnelle 5.000m. De Canadese Gabriela Debues-Stafford zette het Noord-Amerikaans record en de beste wereldjaarprestatie op haar naam door 14’31″38 te noteren. Elise Cranny volgde een slordige twee seconden later en mag zich de nieuwe Amerikaanse recordhoudster noemen.

Swoboda back in business 

Op Europese bodem stond gisteren de Orlen Cup in het Poolse Lodz gepland. Ewa Swoboda maakte van de gelegenheid gebruik om haar eerste wedstrijd sinds juni af te werken. De Poolse spurtbom mistte vorig jaar het EK indoor in eigen land door een positieve coronabesmetting. Haar zomerseizoen ging in rook op door blessures. Swoboda, nog altijd maar 24, was duidelijk gretig en knalde in de reeksen naar een fenomenale 7″04, goed voor een verbetering van haar eigen Pools record met drie honderdsten en een beste wereldjaarprestatie. In de finale deed ze er echter nog een schepje bovenop. Swoboda knalde naar een nieuwe verbetering van haar record met 7″00. Op die manier mag ze zichzelf de tiende performer aller tijden in zaal noemen én de derde Europeaan ooit.

Bij de mannen werd het uitkijken naar olympisch kampioen Marcell Jacobs. De Italiaan klokte in de reeksen een evenaring van zijn seizoensbeste met 6″51. In de finale wist Jacobs zichzelf licht te verbeteren tot 6″49, zijn op één na snelste chrono.

Ewa Swoboda – Foto: Getty Images for European Athletics