De slotdag van het EK voor junioren is mooi begonnen voor de Belgische delegatie in Tallinn. Na een knappe prestatie van meerkamper Jente Hauttekeete op de 110m horden werd het uitkijken naar de aflossingsploeg op de 4x100m bij de vrouwen. Marine Jehaes, Lauryn Adewoye, Alexandra Mortant en Mariam Oularé liepen een uitstekende wedstrijd en werden in de tweede reeks beloond met een derde plaats in een tijd van 45″31. Het kwartet mag zich daardoor later vandaag bewijzen in de finale. Bij de mannen kon het Belgische team zich niet plaatsen. Met een tijd van 40″68 zette het viertal de tiende prestatie neer in de reeksen.

Het gaat de Belgen voor de wind op het EK voor junioren. Na een sterke derde dag voor het Belgische team werd het op de vierde en meteen ook laatste dag van het EK voor atleten onder 20 jaar uitkijken naar de reeksen van de 4x100m. Marine Jehaes, Lauryn Adewoye, Alexandra Mortant en Mariam Oularé verdedigden de Belgische kleuren. Jehaes zorgde voor een vliegende start, aangezien ze de stok als tweede doorgaf. Vervolgens wisten Adewoye, Mortant en Oularé stand te houden. Oularé bolde uit naar 45″31, al was vooral de derde plaats in de tweede reeks belangrijk, aangezien het team zo automatisch zeker was van de finale. Op basis van de verliezende tijden zouden de Belgische dames ook geplaatst zijn voor de finale van om 15u40 Belgische tijd.

“Het was stresserend omdat het voor velen van ons de allereerste keer op een EK is. We zijn héél fier op onze tijd. Het doel was dat rechtstreeks finaleticket en dat is met een degelijke tijd gelukt. De wind maakte het extra lastig. In een finale kan alles gebeuren. We gaan proberen knallen én stiekem denken we dat het beter kan. We dromen van een BR en zien wel wat er gebeurt”, vertelden ze na afloop.

Geen finale voor mannenteam

De mannen verging het iets minder in de reeksen van 4x100m. Olivier LifrangeLuca LaurentEmiel Botterman en Timber Huysmans liepen een degelijke race, maar schoten tekort voor de finale. Met 40″68 finishte het kwartet als vijfde in de tweede van drie reeksen. Voor een rechtstreeks finaleticket was de top twee nodig. Op basis van de verliezende tijden was minstens 40″32 nodig. “Het eerste doel was om onder 41 seconden te duiken en dat is gelukt, maar we hadden graag in de finale gestaan. Misschien kon het nog iets sneller, al presteren we gewoonweg op niveau. De ervaring hier is uniek en het doet dromen van meer kampioenschappen in de toekomst”, klonk het bij het viertal.