We hebben er vier dagen op moeten wachten, maar ons land heeft een medaille beet op het EK voor junioren én wat voor een. In de tienkamp knalde Jente Hauttekeete na een waanzinnige tweedaagse naar het goud. Met 8.150 punten verpulverde hij zijn eigen BR (8.034 punten) én wordt hij de vierde junior aller tijden wereldwijd. Hauttekeete treedt zo in de voetsporen van Thomas Van der Plaetsen die 12 jaar geleden Europees kampioen werd bij de atleten onder 20 jaar. 

Jente Hauttekeete heeft het geflikt. Na twee dagen tienkamp op het EK voor junioren stond er in de eindafrekening een Belg op nummer één. Na een knappe tweede dag, met onder meer een PR in het speerwerpen van 54m28 en een sterke passage op de 110m horden, totaliseerde Hauttekeete een puntentotaal van maar liefst 8.150 punten. Op die manier verpulverde hij zijn eigen BR met ruim 100 punten én mag hij zich de vierde performer aller tijden noemen bij de junioren.

In de afsluitende 1500m ging Hauttekeete stiekem op jacht naar de derde plaats op de ranking aller tijden. Daarvoor zou hij om en bij 4’35 moeten lopen. Dat bleek gezien de winderige omstandigheden en pijnlijke hamstrings een fractie te hoog gegrepen. Tijdens de 1500m kon hij wel op de onvoorwaardelijke steun van collega Jef Misplon rekenen, die het tempo bepaalde voor zijn landgenoot. Met 4’42″62 kwam de atleet van KAAG tot een totaal van 8.150 punten, op 40 punten van de derde prestatie aller tijden. 12 jaar na Thomas Van der Plaetsen heeft ons land een nieuwe Europese juniorenkampioen. Het wordt nog straffer als je weet dat Hauttekeete eigenlijk geen groot doel van dit EK had gemaakt. Op het komende WK voor junioren wil de atleet namelijk uithalen.

Een overzicht van zijn tweede dag voor de 1500m kan u hier herbeleven.

2 REACTIES

  1. Wat een prachtige prestatie van Jente Hauttekeete!! Hii kan een hele grote worden.
    Proficiat Jente
    baan-atletiek.nl ,
    namens het redactie team, Bert Vreeswijk

Reacties zijn gesloten.