Op het EK voor junioren is het de komende twee dagen uitkijken naar het Belgische duo op de tienkamp. Jente Hauttekeete voert de wereldranglijst aan bij de junioren en is daardoor één van de favorieten voor het goud. Jef Misplon maakt zijn debuut op internationaal niveau en hoopt zijn PR te evenaren. U kan de tweedaagse van beide heren hieronder volgen via live-updates (lokale tijd). 

19u00: Vreugde en verdriet lagen zelden zo dicht bij elkaar. Hauttekeete knalt naar een onwaarschijnlijk PR van 49″07 op de 400m en moet slechts twee honderdsten toegeven op Skotheim, die op die manier geen sikkepit dichter komt in het klassement. Hauttekeete neemt dankzij zijn stevig PR een grote optie op het goud. Skotheim volgt als tweede op 252 punten, de Fransman Bastien moet als derde 286 punten toegeven. Verdriet is er bij Misplon, die bij z’n start een voet aan de binnenkant van de baan plaatst met een diskwalificatie tot gevolg. Morgen gaat de atleet van RCG echter gewoon door, om zichzelf te testen met hoog op het WK voor junioren.

16u20: Hauttekeete blijft doorstomen. Tot 2m03 blijft hij foutloos, vervolgens heeft hij een tweede poging nodig. Daarna lukt het meteen op 2m06, wat de nodige punten oplevert. Op 2m09 heeft de meerkamper een tweede poging nodig. Hij tikt de lat licht aan, maar wipt er toch over én doet zo een gouden zaak. Op 2m12 zet hij nog een bijzonder nipte tweede poging neer. Zijn grootste concurrent Skotheim stelt zwaar teleur met amper 1m97. Hauttekeete heeft na vier proeven een bonus van meer dan 200 punten op zijn naaste belagers. De Duitser Steinforth staat momenteel tweede, gevolgd door de Fransman Bastien en Skotheim. Misplon komt op 1m88 tekort en moet vrede nemen met 1m85.

15u30: Het duo is uitstekend aan het hoogspringen begonnen. Hauttekeete heeft nog maar één sprong genoteerd, maar overtuigde meteen op 1m91. Tijdens het inspringen maakte de atleet van KAAG indruk, waardoor het uitkijken wordt wat hij later in de competitie uit zijn hoed kan toveren. In de B-groep doet Misplon het uitstekend tot nu toe. De atleet van RCG wipte telkens met één poging over 1m73, 1m79, en 1m82. Door een technisch probleem moet Misplon even wachten alvorens hij aan de slag kan op 1m85. Zijn PR bedraagt 1m87.

12u10: Hauttekeete is een klasbak, want in zijn eerste poging van het kogelstoten zet hij meteen een PR neer. Met 15m31 doet hij 12 centimeter beter dan ooit tevoren in openlucht. Misplon noteert een foutpoging. Er worden risico’s genomen in het geval van Hauttekeete, maar ze worden (helaas) niet beloond. Het blijft dus 15m31, waardoor hij aan de leiding gaat in de tienkamp. De Noor Sander Skotheim blijft op z’n honger zitten en volgt op 89 punten. Misplon kan in tegenstelling tot de voorgaande proeven geen PR noteren. Met 14m12 doet hij het degelijk. In de tussenstand zakt hij wel twee plaatsjes naar de 16de stek.

11u00: Hauttekeete doet het! In zijn derde en laatste poging vliegt hij naar 7m44, één centimeter onder zijn PR. De Duitser Till Steinforth zet een indrukwekkende 7m67 en gaat daarmee aan de leiding in de tussenstand. Hauttekeete moet 57 punten toegeven op de Duitser na twee proeven. Misplon zet een degelijke 6m46 neer en kampeert daardoor op de 14de plaats in de tussenstand.

10u45: Geen risico’s in de eerste pogingen van onze landgenoten. Hauttekeete doet het degelijk met 7m12. In zijn beste meerkamp noteerde hij 7m45. De wind is de meerkampers niet meteen gunstig gezind, al lijkt de windmeter vooral het noorden kwijt. Misplon blijft onder zijn niveau in de eerste poging met 5m93. De Noor Sander Skotheim is op papier de grootste concurrent van Hauttekeete voor het goud en is gelijkaardig begonnen aan zijn tweedaagse met degelijke prestaties op de 100m en het verspringen. In de tweede poging kan Hauttekeete zich niet verbeteren met 7m05, waardoor het ‘money time’ wordt in de derde en laatste poging. Misplon doet het uitstekend in zijn tweede poging en vliegt naar 6m55, goed voor een PR van 15 centimeter! De Noor Skotheim zet Hauttekeete onder druk met een stevig PR van 7m55.

10u00: Jef Misplon en Jente Hauttekeete zijn aan hun avontuur in Estland begonnen. Misplon ging van start in de eerste en traagste reeks. De atleet van RCG presteerde op niveau en evenaarde met 11″71 zijn PR. Hij doet zo alvast beter dan tijdens zijn recordmeerkamp. Hauttekeete had het niet onder de markt in de derde en snelste reeks. De Belgische recordhouder moest maar liefst drie keer in de blokken kruipen na technische problemen bij een startblok van een Duitse concurrent. Hauttekeete liep vervolgens naar een degelijke 10″97, goed voor de derde plaats in totaal voorlopig. Hij verliest wat punten op zijn BR-schema, maar er zijn nog negen proeven waarin Hauttekeete zich kan bewijzen. Binnen een half uurtje begint het Belgische duo aan het verspringen.