Jente Hauttekeete lijkt voorlopig op koers te liggen voor het goud in de tienkamp op het EK voor junioren. De atleet van KAAG moet uiteraard de tweede dag overleven, maar heeft zichzelf dankzij een sterke eerste dag een mooie bonus geschonken om die tweede dag aan te vatten. Jef Misplon werd gisteren gediskwalificeerd in de 400m, maar gaat vandaag gewoon door. Hieronder kan u de tienkamp van beide heren volgen. De live-updates van gisteren kan u hier herbeleven.

17u40: Dat Jente Hauttekeete een klasbak is, kon u de afgelopen twee dagen al merken, maar in het speerwerpen doet hij het toch maar weer. Na een degelijke opener van 51m50 werpt hij een stevig PR van maar liefst 54m28. Het goud kan hem daardoor niet meer ontglippen, tenzij Skotheim plots met een worp van 70 meter uitpakt. Daar lijkt het voorlopig niet op, aangezien de Noor nog geen twee meter beter doet dan Hauttekeete. Qua prognose krijgt onze landgenoot nu 8.200 punten in het vizier. De derde prestatie aller tijden bedraagt 8.190 punten. Het BR van de atleet van KAAG staat sinds vorige maand op 8.034 punten. Wil de meerkamper de tweede junior aller tijden worden, dan moet hij in de afsluitende 1500m een stevig PR noteren. Indien hij 4’28″50 loopt, dan schuift hij op van de 12de naar de tweede plaats op die ranking aller tijden.

15u00: Op 4m70 is het einde verhaal voor Hauttekeete, die vooral in zijn tweede poging in de buurt kwam van een outdoor-PR. Met 4m60 presteert hij op niveau, waardoor het afwachten wordt wat de Noor Skotheim kan klaarspelen. De grootste concurrent voor het goud kan niet geheel overtuigen met de polsstok, aangezien hij ‘slechts’ over 4m80 zweeft. Het PR van Skotheim bedraagt 5m00 en de Noor moest minstens 30 centimeter beter doen dan Hauttekeete om opnieuw in de buurt van onze landgenoot te komen. In het speerwerpen is Skotheim normaal gezien ruim de betere, al lijkt het straf dat hij 226 punten goed kan maken in één proef.

14u45: Na een korte regenpauze hervat het polsstokspringen. Hauttekeete komt niet meteen uit in zijn eerste poging op 4m60, maar hij schiet wel raak in z’n tweede poging. Op die manier evenaart hij zijn beste prestatie in een meerkamp.

14u00: De wind komt stevig opzetten, maar dat deert Hauttekeete niet op zijn aanvangshoogte van 4m40. Hij wipt vlot over de lat. Op 4m50 heeft onze landgenoot een tweede poging nodig en daarin doet hij het! Een stevige regenbui trekt over het Kadriorg Stadion, waardoor de competitie even is stilgelegd.

13u45: De tienkampers zijn begon aan hun polsstokcompetitie. Zoals verwacht gaat Hauttekeete van start op 4m40, waardoor het nog even wachten is voordat de leider in actie komt. Misplon opteert voor een voorzichtige aanpak en springt in zijn eerste poging over 3m90. Op 4m20 heeft de atleet van RCG een tweede poging nodig om over de lat te wippen.

11u50: Hauttekeete neemt geen onnodige risico’s in de eerste poging van het discuswerpen, maar noteert wel een degelijke 43m69. Indien de meerkamper zijn PR van 44m89 kan evenaren of verbeteren, dan lonkt een score van 8.200 punten. Zo’n puntentotaal zou hem van de 12de naar de derde plaats op de ranking aller tijden brengen. De atleet van KAAG toont echter dat hij ook maar een mens is en kan zich niet verbeteren. De Fransman Bastien pakte uit met een stevig PR en wipt zo over de Noor Skotheim naar de tweede plaats in de tussenstand. Misplon was in de B-groep goed voor 36m55, een paar meter onder zijn PR. De atleet houdt de moed erin en wil de komende proeven vooral genieten van de sfeer op het kampioenschap.

Om half één Belgische tijd gaat het polsstokspringen van start. Hauttekeete start gewoonlijk op 4m40. Indien hij in de buurt van 4m60 kan springen, dan lijkt het goud hem niet meer te kunnen ontglippen.

10u00: En wie heerst in de eerste discipline van de tweede dag? Jente Hauttekeete uiteraard. Ondanks een eerder rommelige wedstrijd op de 110m horden knalt de meerkamper naar een tijd van 14″09, zijn beste chrono ooit in een tienkamp. Na zes proeven totaliseert onze landgenoot zo 5.304 punten. Dat zijn er maar liefst 309 meer dan de Noor Skotheim die op de tweede stek kampeert. Voor Jef Misplon is de tweede dag bijzaak na zijn diskwalificatie van gisteren. Op de hoge horden leek de atleet van RCG op weg naar een degelijk resultaat, tot hij de voorlaatste horde stevig aantikte.

“Ik heb eigenlijk maar één PR gebroken en ik had vooraf niet gedacht dat ik het meest blij zou zijn met de 400m, een discipline die ik haat. Voor de 400m stond de Noor een seconde voor mij en uiteindelijk liepen we bijna exact dezelfde chrono. De 100m was qua gevoel goed, maar door die herstarts verloor ik wat scherpte. Bij ver kwam ik in de derde poging perfect uit, nadat het in de tweede poging even panikeren was omdat ik niet klaar was. In het hoogspringen had ik echt niet gerekend op een sprong in de buurt van 2m10. Het podium lijkt bijna zeker, al durf ik niets op voorhand zeggen. Het polsstokspringen is altijd tricky. Ik probeer vooral naar mezelf te kijken en te herhalen wat ik gisteren gedaan heb”, aldus Hauttekeete na de eerste dag.