De vierde dag van de Amerikaanse trials in Eugene, Oregon heeft voor de nodige verrassingen gezorgd. 800m-wereldkampioen Donavan Brazier kon zich niet verzekeren van de Olympische Spelen in Tokio. Brazier leek lang op weg naar een olympisch ticket, maar met de finish in zicht kende de Amerikaanse recordhouder een uiterst ongewone terugval. Clayton Murphy is dan weer helemaal back in business. De derde van de Spelen in Rio knalde naar de zege in een beste wereldjaarprestatie van 1’43″17. De verrassende Isaiah Jewett en Bryce Hoppel vervoegen hem in Tokio. Chris Nilsen verschalkte wereldkampioen Sam Kendricks in het polsstokspringen. Elle Purrier haalde verschroeiend uit in de 1500m.

Dé verrassing van de vierde dag van de Amerikaanse trials in Eugene viel te noteren in de 800m-finale bij de heren. Wereldkampioen Donavan Brazier maakte als enige aanstalten om het verschroeiende tempo van zijn 24-jarige leeftijdgenoot én NCAA-kampioen Isaiah Jewett te volgen. De Amerikaanse recordhouder moest daarvoor wel een stevige versnelling plaatsen na amper 350m. Nog geen 100m later moest hij Jewett laten gaan en bij het ingaan van de laatste bocht viel Brazier voorin weg. Clayton Murphy was vanuit de vijfde stek aan een heuse rush bezig. Die rush zou hem naar de zege leiden in een beste wereldjaarprestatie van 1’43″17. De vechtlust van Jewett werd beloond met een PR én tweede plaats in 1’43″85. Bryce Hoppel, de vierde van het WK in Doha, legde beslag op de derde stek in 1’44″14.

Brazier werd roemloos laatste in 1’47″88. Er lijkt een vloek op de trials te rusten voor de snelste Amerikaan ooit op de 800m wanneer het over Olympische Spelen gaat. Ook in 2016 ging hij roemloos ten onder op de trials in de aanloop naar Rio. “Ik heb waarschijnlijk te snel een move gemaakt om Isaiah bij te benen. Dat koste me te veel krachten die ik nodig had in slotfase. Dit is een enorme ontgoocheling. Ik voelde na 600m al dat ik geen aanspraak meer maakte op een ticket naar Tokio. M’n voorbereiding was niet ideaal, maar een ware kampioen moet er ook dan kunnen staan én dat lukte vandaag niet. Ik heb al ergere zaken meegemaakt in mijn leven, maar uiteraard doet het nu pijn”, vertelde Brazier na afloop tijdens een digitaal persmoment. Opvallend: Murphy passeerde aan de bel in 51″67. De bronzen medaillewinnaar op de Olympische Spelen van Rio in 2016 legde zijn tweede baanronde sneller af met 51″50. Een zogeheten ‘negatieve split’ is op dat niveau haast ongezien. Voor Murphy is de zege een enorme opsteker. In de nasleep van zijn bronzen plak in Rio miste de 26-jarige Amerikaan het WK in Londen. Twee jaar geleden op het WK in Doha werd hij slechts achtste in de finale waarin Brazier aan het langste eind trok.

De 1500m bij de vrouwen mocht gerust een onewomanshow bestempeld worden. Elle Purrier liep namelijk letterlijk van start tot finish aan de leiding. Cory McGee kon als enige aanklampen tot het ingaan van de laatste 200m, daarna was McGee er ook aan voor de moeite. Purrier snelde naar een meetingrecord en PR van 3’58″03. McGee was een knappe tweede in 4’00″67. Heather MacLean maakte het New Balance-feestje compleet door te verrassen met een derde plaats in een stevig PR van 4’02″09. MacLean kreeg in eerste instantie geen startrecht op de trials vanwege haar te zwak PR vooraf, maar ging in beroep en kreeg een uitzondering van de Amerikaanse Atletiekfederatie USATF. Bovendien is de atlete een trainingsgenote van Purrier. Jenny Simpson speelde zoals verwacht geen rol van betekenis in de finale en mist zo voor het eerst sinds 2005 een mondiaal kampioenschap in openlucht. Simpson wordt dit jaar 35.

In het polsstokspringen bij de mannen waren alle ogen logischerwijs gericht op wereldkampioen Sam Kendricks. Toch zorgden de Amerikanen met hun polsstok voor een knappe statistiek, aangezien 11 van de 12 finalisten over 5m70 wipten. Het was slechts de tweede keer ooit (na de WK-finale in Osaka in 2007) dat zoveel atleten in dezelfde competitie over die hoogte sprongen. Kendricks liet op 5m80 een zeldzaam foutje optekenen, waardoor hij hoger moest springen dan zijn rechtstreekse concurrenten. Chris Nilsen bleef foutloos tot en met 5m90 en was zo de oververdiende winnaar. Nilsen viel ook nog zes meter aan, maar dat bleek na de ontlading op 5m90 niet langer mogelijk. Kendricks wipte na zijn misser op 5m80 wel over 5m85 in zijn eerste poging. Ook NCAA-sensatie KC Lightfoot zette een gelukte sprong neer op 5m85. Dat trio mag dus naar Tokio, al zal Kendricks toch niet geheel tevreden zijn. De regerende wereldkampioen keerde namelijk vroeger terug naar de Verenigde Staten om zich optimaal voor te bereiden met het oog op de trials. Eergierig als hij is, had Kendricks waarschijnlijk op de zege gehoopt, liefst met een sprong over zes meter.

De 5.000m bij de vrouwen had gezien het wedstrijdverloop een ‘clean sweep’ kunnen worden voor de dames van de Bowerman Track Club, ware het niet dat topfavoriete  Shelby Houlihan niet aan de start verscheen vanwege de dopingschorsing die haar boven het hoofd hangt. In afwezigheid van de Amerikaanse recordhoudster vulden haar trainingsmaatjes Elise Cranny en Karissa Schweizer het podium met respectievelijk 15’27″81 en 15’28″11. Rachel Schneider vervolledigde dat podium door op ruim anderhalve seconde van Cranny te finishen. Will Claye was de verwachte winnaar in het hinkstapspringen. Al kreeg Claye het verdomd lastig in de strijd om de zege, nadat Donald Scott in de vierde poging 17m18 liet noteren. Claye, op dat moment goed voor 17m14, moest dus beter doen om de zege veilig te stellen. Dat deed de vice-wereld – en olympische kampioen met verve door in zijn allerlaatste poging drie centimeter verder te zweven dan Scott. Chris Benard griste het brons mee met 17m01. Voor velen was het een pijnlijk gegeven om Christian Taylor niet in actie te zien komen. Taylor scheurde midden mei zijn achillespees af in Ostrava en moet daardoor voor het eerst sinds 2009 een globaal kampioenschap vanuit de zetel volgen. De komende dagen krijgen de Amerikanen rust in het wondermooie vernieuwde Hayward Field, dat volgend jaar dienst doet als WK-tempel. Donderdag staat opnieuw actie gepland op de trials.

Will Claye – Foto: Golazo