Ismael Debjani heeft in het Spaanse Huelva opnieuw een goede zaak gedaan om zijn ticket naar de Olympische Spelen veilig te stellen. Debjani, die afgelopen zaterdag nog de 800m won op de IFAM Outdoor in een nieuw PR, was in Huelva de beste op zijn geliefkoosde 1500m. Onze landgenoot pakte de bloemen met een seizoensbeste van 3’36″71, waardoor Tokio hem via de World Ranking quasi niet meer kan ontglippen. Lindsey De Grande deed het bij de vrouwen op de 1500m meer dan degelijk. Met 4’13″45 zette haar snelste chrono sinds neer sinds ze in 2011 werd getroffen door chronische leukemie. 

Ismael Debjani is duidelijk goed op dreef. De Belgische recordhouder op de 1500m bewees dat afgelopen zaterdag al op eigen bodem door de 800m naar zijn hand te zetten op de IFAM in Oordegem. Vanavond trok hij die lijn door in het Spaanse Huelva tijdens een 1500m in internationaal gezelschap. Debjani won namelijk in een tijd van 3’36″71, een lichte verbetering van zijn seizoensbeste. De snelste Belg van het moment blijft Jochem Vermeulen, die afgelopen zaterdag in Nijmegen goed was voor 3’36″40. Vermeulen heeft voorlopig geen uitzicht op Tokio via de World Ranking. Dat heeft Debjani na vanavond zéker, aangezien hij naar alle waarschijnlijkheid in de top 30 duikt op die ranking. Daardoor kunnen de Spelen hem niet langer ontglippen normaal gezien.

Lindsey De Grande nam eveneens de 1500m voor haar rekening in Huelva. De Grande legde beslag op de 12de stek, maar haar chrono van 4’13″45 was een stuk belangrijker. De intussen 32-jarige atlete zette zo haar snelste tijd ooit neer sinds ze in 2011 de diagnose van chronische leukemie kreeg. De Grande moet in de top 45 van de World Ranking belanden, wil ze kans maken op de Spelen. Voorlopig prijkt ze op de 58ste stek. Chloe Henry kende geen superdag met de polsstok. Henry moest vrede nemen met 4m02. De zege in het polsstokspringen ging naar de Britse Holly Bradshaw met een sprong over 4m82.

De Fransman Jimmy Gressier dook tijdens de 5.000m als enige (ruim) onder de olympische limiet. Gressier was goed voor 13’08″99. Op de 400m waren de atleten uit de Dominicaanse Republiek aan het feest. Marileidy Paulino, afgelopen dinsdag in Montreuil een fractie sneller dan Cynthia Bolingo, snelde naar een nationaal record van 49″99. In diezelfde race knalde Catia Azevedo naar een Portugees record van 50″59. Haar landgenoot Alexander Ogando was de beste bij de mannen met 45″01. In het kogelstoten zette de Portugese Auriol Dongmo met 19m75 een beste wereldjaarprestatie neer. De Nederlandse Irene van der Reijken verpulverde haar eigen nationaal record op de 3.000m steeple tot 9’27″38 én is zo zeker van een ticket naar Tokio. Op de 400m horden was de Est Rasmus Mägi duidelijk de sterkste met een knappe 48″87.