Op de startlijst van de Meeting Iberoamericano in het Spaanse Huelva stonden enkele Belgische toppers. Tim Van de Velde en Remi Schyns liepen beiden naar een toptijd op de 3.000m steeple, waardoor het duo zich kwalificeerde voor het Europees Kampioenschap. Op de 1500m blijft het afwachten wie in juni naar Rome zal mogen afzakken. Sisk slaagde er ondanks een mooie chrono dinsdagavond alleszins niet in om over Jochem Vermeulen te springen. Robin Hendrix bleef met een tijd van 13’16”14 net boven zijn persoonlijk record. In het kogelstoten slaagde Jolien Boumkwo er dan weer niet in om haar kogel voorbij de 16m-grens te gooien.

Op de 3.000m steeple was enkel Clément Deflandre al zeker van deelname aan het Europees Kampioenschap in Rome. Tim Van de Velde en Remi Schyns hoopten om in het Spaanse Huelva eveneens onder de limiet van 8’25”00 voor het EK te duiken. Van de Velde gaf gisteren nog aan dat hij er een goede voorbereiding op heeft zitten en dat was niet gelogen. De steeplespecialist stoomde op een natte piste naar een tijd van 8’18”68, een flinke verbetering van zijn persoonlijk record (8’24”56). Ook Schyns dook onder zijn PR en de limiet voor het EK. Hij finishte net na Van de Velde in een tijd van 8’18”95, waarmee hij een hap van ruim tien seconden uit zijn persoonlijk record neemt. Het duo schuift zo op naar de respectievelijke vierde en vijfde plaats aller tijden op de Belgische ranglijst.

Ondanks dat het de beste Belgische chrono’s in zeventien jaar tijd zijn, moet het voor Parijs nog harder. De limiet voor rechtstreekse kwalificatie op 8’15”00. Hoewel beide heren die limiet niet sloopten, doen Van de Velde en Schyns wel een goede zaak voor de ranking. De winst ging naar de Duitser Frederik Ruppert in een beste wereldjaarprestatie van 8’17”41.

Foto: Jeroen De Meyer

Op de 1500m is de weelde momenteel nog groter. Vier Belgen (Ruben Verheyden, Ismael Debjani, Jochem Vermeulen en Pieter Sisk) liepen reeds onder de limiet voor het EK. Ook Thomas Vanoppen, die afgelopen weekend nog zijn persoonlijk record verbeterde naar een tijd van 3’36”78, komt in de buurt van het minima. Het wordt dus niet alleen kwestie van de limiet te lopen, maar ook bij de beste drie Belgen te horen. Dat betekent momenteel dus sneller lopen dan de 3’34″16 van Vermeulen. Dat lukte Sisk dinsdagavond nog niet bij zijn eerste outdoorwedstrijd van het seizoen. Hij finishte na 3’36”82. Ook Debjani stond in Spanje aan de start, maar hij leek geen topdag te hebben en haalde de finish niet.

Robin Hendrix mocht de meeting afsluiten met de 5.000m. Hij was al vroeg op het seizoen goed voor een tijd van 13’19”97 en is daarmee, net als John Heymans en Isaac Kimeli, al zeker van deelname aan het EK. In Huelva ging hij nog enkele seconden sneller. Met 13’16″14 bleef hij slecht twee tellen boven zijn PR. Voor de Olympische Spelen is enkel Heymans al rechtstreeks gekwalificeerd. Hendrix staat voorlopig wel op een gunstige plek op de ranking die ook recht geeft op deelname aan de Olympische Spelen.

Robin Hendrix – Foto: Jolien De Bock

Kogelstootster Jolien Boumkwo wisselde onlangs van coach en werkte vandaag haar eerste wedstrijd af onder de vleugels van Paul Wilson. Momenteel resulteert dat nog niet in verre worpen. Boumkwo blijft voorlopig zoeken naar de 16m-grens. Haar beste worp deze avond was goed voor 15m68. Voor een rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen heeft de kogelstootster 18m80 nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in