Cynthia Bolingo liep gisterenavond in het Franse Montreuil naar een absolute knaltijd van 50″75. De 28-jarige Belgian Cheetah verpulverde het 16 jaar oude BR van Kim Gevaert én verzekerde zich zo eveneens van de Olympische Spelen in Tokio. Daarvoor is een chrono van 51″35 vereist. Bolingo, die eerder dit seizoen al indruk maakte op de World Relays en op de IFAM Outdoor van afgelopen zaterdag, zag haar prestatie niet aankomen. Hieronder kan u ook korte reacties van Nafi Thiam en Elise Vanderelst terugvinden. Dat duo was namelijk ook aan de slag in Montreuil.

Cynthia Bolingo heeft in Montreuil niet alleen de buitenwereld, maar ook zichzelf verbaasd. Bolingo, die pas voor de tweede keer dit seizoen aan de start van een individuele 400M verscheen, knalde in Frankrijk naar een BR en olympische limiet van 50″75. Daarmee deed de atlete zover even 70 honderdsten beter dan het tot gisteren 16 jaar oude BR van Kim Gevaert. “Ik zou ergens kunnen zeggen dat ik voelde dat ik dit in me had, maar dat is absoluut niet het geval. Op training loop ik sneller dan ooit, maar dit zag ik niet aankomen. Ik pak in één poging mijn PR, het BR én de olympische limiet. Dat maakt het zo fantastisch. Bovendien ben ik de eerste Belgische ooit onder 51 seconden. Het is een perfecte avond”, aldus Bolingo na afloop.

Voor de 28-jarige atlete zorgde die knaltijd logischerwijs voor de nodige ontlading. “Dat het BR van Kim Gevaert eindelijk voor de bijl gaat, is niet alleen goed voor mij als atleet, maar voor de Belgische atletiek in het algemeen. Het toont aan dat we nog steeds groeien. Die olympische limiet is een hele bevrijding. De afgelopen maanden zat ik toch met de vraag in mijn hoofd ik Tokio op individueel vlak wel zou halen. Via de world rankings ben je namelijk nooit zeker. Nu hoef ik niet meer wakker te liggen van die rankings. Na vandaag moet ik ook de realiteit onder ogen zien dat ik niet langer beter ben op 200m. Vanaf nu mag ik officieel een 400m-loopster genoemd worden”, grapte de kersverse Belgische recordhoudster, die voorlopig de tweede plaats bezit op de Europese jaarranking.

Nafi Thiam na winst in hoogspringen: “Twee meter spring je niet zomaar”

Foto: Golazo

Nafi Thiam opteerde acht dagen na haar seizoensopener in Tilburg voor het hoogspringen in Montreuil. De olympische kampioene op de zevenkamp won de wedstrijd met een beste sprong van 1m89. “Met momenten ging het vlot, op andere momenten eerder moeizaam. Het was wisselvallig, maar dat is geen ramp. In deze fase van het seizoen probeer ik vooral bij te leren en nu weten we weer wat de werkpuntjes zijn. Twee meter spring je niet zomaar, want dat is keihard werken. De puzzel moet daarvoor ook kloppen en dat is nu nog niet het geval, maar het is eigenlijk een kwestie van details. Hoe meer ik nadenk tijdens het springen zelf, hoe moeizamer alles verloopt. Om het vanzelf te laten gaan, heb ik nu eenmaal wedstrijden nodig. Mijn piek ligt in Tokio, aangezien ik al jaren heb gehad waarin ik in mei top was en in augustus iets minder. Dat hoop ik nu omgekeerd te zien. Het is nog wat zoek, want ik heb aan kracht en snelheid gewonnen. Daardoor klopt mijn aanloop niet helemaal. Het blijft een zoektocht”, vertelde de meerkampster achteraf.

Elise Vanderelst opgelucht na seizoensbeste: “Dit is zeer degelijk”

Elise Vanderelst klokte op de 1500m af na 4’07″81, een seizoenbeste voor de Belgische recordhoudster in zaal. “Dit is een zeer degelijke prestatie. Ergens had ik vandaag wel op die olympische limiet gehoopt. Die is er niet uitgekomen, maar klagen hoef ik zeker niet. Het is moeilijk om te zeggen wat ik exact mis momenteel. Het was een wedstrijd met behoorlijk wat duwen en trekken. Ik vermoed dat mijn volgende wedstrijd nog wat sneller zal gaan. Mijn vorm is er alvast. Met het oog op Tokio was er oorspronkelijk het plan om vol in te zetten op één wedstrijd, maar eigenlijk is het beter om hier en daar punten te sprokkelen voor de ranking. Op die manier kan ik mijn piek ook echt op de Spelen leggen”, klonk het bij de Europese kampioene in zaal.

Elise Vanderelst – Foto: Golazo